Voja Brajović: Sahrana Dejana Mijača 11. aprila biće obeležavanje, a ne ispraćaj 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Glumac Vojislav Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, brojne i najvažnije uloge odigrao je u predstavama Dejana Mijača, i decenijama je bio vrlo blizak prijatelj s njiim, a povodom njegovog odlaska izjavio je za Danas da on Mijačevu sahranu doživljava kao obeležavanje, a ne kao ispraćaj.

– Otišao je otac jednog značajnog pozorišta, stvaralac koji će ostati upisan u naše duhovne nacionalne vrednosti, i ja doživljavam njegovu sahranu kao obeležavanje – kao što obeležavamo godišnjice Sterije Popovića, Nušića i drugih značajnih ljudi našeg roda, tako ćemo obeležiti i oproštaj sa Mijačem. Misliocem, filozofom, umetnikom koji je obogatio pozorišnu umetnost, i koji je ulaskom u Srpsku akademiju nauka i umetnosti otvorio vrata pozorištu i učinio da ona konačno postane i akademija svih umetnosti, ne samo nekih. To je, takođe, njegova zasluga, i to nije slučajno – istakao je Brajović, dodajući da se u našoj kolektivnoj svesti mora sačuvati šta je za sve nas bio Mijač.

– Moj lični odnos sa Dejanom, i ko je on bio za mene, možda najbolje ovako mogu da opišem – u trenutku dok vodimo ovaj razgovor kraj mene sedi njegova ćerka Maja. Koliko je stvorio nju, toliko je stvorio i mene kao glumca. I mnoge druge glumce, i mnoge generacije reditelja kojima je bio profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, i svima nama bio je uzor. Bili smo i bliski prijatelji, imao sam tu privilegiju da mi, kad završimo telefonski razgovor, Dejan na kraju kaže: „Volim te“ – navodi Voja Brajović.

Sahrana Dejana Mijača zakazana je u ponedeljak, 11. aprila na Novom groblju,a opelo počinje u 14.30 u crkvi Svetog Nikole, objavilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Istog dana, 11. aprila u 11 časova, zakazana je i komemoracija velikanu ovdašnjeg teatra, na sceni JDP koja ga je u dugom nizu decenija smatrala svojim rediteljem, i kojoj je ostavio čitavu baštinu svojih dela.

Mijač i njegov opus od 174 predstave ostavili su dubok trag u jednoj od najprolaznijih i najneuhvatljivijih umetnosti, u našoj kulturi, na ovdašnjoj javnoj sceni, a odlazak umetnika koji je i svojim moralnim integritetom bio naš duhovni svetionik, potresao je i rastužio naše pozorište, kao i brojne kolege iz pozorišnih kuća u regionu, koji se od 4. aprila u medijima i putem društenih mreža takođe opraštaju s njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari