Vukosavljević: Izložba iz Nacionalnog muzeja Kine nastavak saradnje Srbije i Kine 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se danas sa delegacijom Nacionalnog muzeja Kine povodom izložbe „Drevni kineski akademici-zvaničnici: slikarstvo i život“ koja će gostovati u Narodnom muzeju u Beogradu u decembru 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je naglasio da će ta izložba doprineti raznovrsnijoj kulturnoj ponudi u Srbiji i dodao da je saradnja između ova dva muzeja dobar primer povezivanja i da ga treba primeniti i na ustanove kulture u oblasti stvaralaštva.

On je podsetio da je u poslednje dve godine imao uspešne sastanke sa ministrom kulture Kine Luom Šugangom tokom kojih je dogovorena intenzivnija saradnja i da je realizacija ove izložbe jedan od rezultata tih razgovora.

Vukosavljević je i na današnjem sastanku izrazio želju srpske strane, i Ministarstva i Narodnog muzeja, da u Beogradu bude predstavljena izložba kineske bronze, uz ocenu da bi takva izložba naišla na značajan odjek kod publike u Srbiji i čitavom regionu.

Podsetivši da će krajem septembra 2018. godine u Pekingu biti otvoren Srpski kulturni centar, ministar je naglasio da će to biti mesto koje će značajno doprineti predstavljanju srpske kulture, a ujedno i zbližavanju dva naroda.

Predstavnici kineske delegacije su izrazili nadu da će izložbe iz Srbije koje budu gostovale u Kini naići na interesovanje publike, ocenivši da je izložba „Drevni kineski akademici-zvaničnici: slikarstvo i život“ veoma važan projekat u saradnji između dve zemlje.

Sastanku je prisustvovala direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković sa saradnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari