Vukosavljević: Knjiga "Učimo ćirilicu" u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i srpskog jezika 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Srpska deca iz dijaspore moći će da savladaju svoj maternji jezik i pismo zahvaljujući knjizi „Učimo ćirilicu“ koja je objavljena u izdanju lista „Frankfurtske vesti“, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Na promociji knjige „Učimo ćirilicu“ koja je održana u Ministarstvu kulture i informisanja minstar Vladan Vukosavljević ukazao je na brojnost srpske dijaspore i neophodnost štiva koje će pomoći da se u toj populaciji sačuva jezik i pismo.

„Fenomen koji je prisutan u svim dijasporama jeste da se trajnim iseljavanjem u druge zemlje, pod uticajem okruženja, kulture, školstva i medija maternji jezik zaboravlja ili slabije koristi“, ukazao je ministar. Vukosavljević je upozorio na to da se time vrši „odnarođavanje“, pa se u drugoj ili trećoj generaciji pitanje nacionalnog identiteta gubi i bledi.

„U vreme Đure Daničića, rat za srpski jezik, pravopis i pismo vodio se na način i u skladu sa potrebama i uslovima tog vremena, ali i danas zalaganje za kvalitet srpskog jezika, za učenje i korišćenje srpskog ćiriličnog pisma jeste jedna veoma velika i važna borba“, naglasio je Vukosavljević.

Autori knjige „Učimo ćirilicu“ članovi su redakcije Frankfurtskih vesti, a knjiga je prvenstveno namenjena srpskoj deci i porodicama iz dijaspore, kao i deci sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i srpskog jezika, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ministarstvu kulture i informisanja poklonili su 100 primeraka i pozvali su sve one koji žele da imaju ovu knjigu, a nisu u prilici da je priušte, da se jave redakciji „Frankfurtskih vesti“ i dobiće je potpuno besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari