Vukosavljević zabrinut u vezi sa ugroženošću manastira Visoki Dečani 1Foto: Logo

Pomoćnik generalne direktorke Uneska za kulturu Ernesto Otone uputio je u njeno ime pismo ministru kulture i informisanja Srbije Vladanu Vukosavljeviću, kao odgovor na njegove dopise iz juna i avgusta ove godine povodom izgradnje magistralnog puta Dečani–Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, saopštilo je danas Ministarstvo.

U Otoneovom pismu navodi se zahvalnost Vukosavljeviću na dopisima i iskazanoj brizi u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji, pogotovo srednjovekovnih spomenika na toj teritoriji koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti, kao i u vezi sa nastavkom nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani–Plav koji ugrožavaju zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Takođe se navodi da su uzeli u obzir Vukosavljevićevu zabrinutost u vezi sa ugroženošću tog dobra na Listi svetske baštine, kao i da Uneskov Centar za svetsku baštinu, zajedno sa Unesko Regionalnim centrom za nauku i kulturu u Evropi, sa pažnjom prati situaciju, kao i da su zamolili UNMIK da obezedi detaljnije infromacije u vezi sa izgradnjom puta.

„Od UNMIК smo 24. avgusta dobili informaciju da su radovi obustavljeni. Sve dobijene informacije prosleđene su nadležnom savetodavnom telu, IКOMOS, radi njihovog tehničkog sagledavanja situacije koja bi mogla da utiče na neospornu univerzalnu vrednost samog manastira, u skladu sa Priručnikom za implementaciju Кonvencije za svetsku baštinuˮ, kaže se u Otoneovom pismu.

Vukosavljević je u junu i avgustu ove godine uputio protestne note najvišim zvaničnicima Uneska, generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Uneskovog Centra za svetsku baštinu Mehtild Resler povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari