Za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe u kladovskoj i negotinskoj opštini 8, 14 miliona dinara 1FOTO Muzej Krajine Negotin

Kada se na zajedničkom poslu, a to su sistematska istraživanja, konzervatorsko-restauratorski radovi, ali i prezentacija i promocija nepokretnog kulturnog nasleđa nađu institucije kao što su Muzej Krajine u Negotinu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, Arheološki innstitut u Beogradu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu rezultati ne izostaju.

Naime, simbiozu ovih institucija prepoznalo je i Ministarstvo za kulturu i inofrmisanje koje je za pet projekata na prostoru koji svojom nadležnošću pokriva negotinski Muzej Krajine na ovogodišnjem konkursu za arheološko i nepokretno kulturno nasleđe odobrilo 8,14 miliona dinara.

Kako Danas saznaje od muzejskog savetnika Muzeja Krajine i arheologa koji je rukovodio ili bio deo stručnog tima u brojnim arheološkim istraživanjima na ovom području, Gordana Janjića, Arheološkom institutu u Beogradu je za projekat „Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija“odobreno je 800 hiljada dinara, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš pet miliona dinara za projekat „Кonzervatorsko –restauratorskih radova, na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja Mora-Vagei” u Mihajlovcu, a Muzeju Krajine u Negotinu za projekat „ Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta“ 1,2 miliona dinara, za štampanja publikacije „ Vrelo-Šarkamen kod Negotina – Tetrarhijska rezidencija Maksimina Daje“  390 hiljada dinara i za projekat „Izrade projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkom lokalitetu Glamija kod Rtkova  750 hiljada dinara.

Podsećajući da su prva sistematska istraživanja arheološkog lokaliteta Vrelo Šarkamen 1994. godine započeli SANU, Arheološki institut i Muzej Krajine i da je već dve godine kasnije otkriven set zlatnog carskog nakita u mauzoleju carice majke, Janjić koji je sa akademikom Dragoslavom Srejovićem i dr Petrom Popovićem bio deo stručnog tima, ističe da su iskopavanja neobjašnjivo prekinuta 2003. i obnovljena 2013.godine kada projekat vode Arheološki institut u Beogradu i Muzej Кrajine u Negotinu.

-Već osmu godinu za redom traje projekat „Vrelo – Šarkamen , arheološka istraživanja,prezentacija i promocija“, a od pre dve godine arheološka istraživanja prate i konzervatorsko-restauratorski radovi koje izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, na osnovu projekta koji je izradio Muzej Krajine. Napokon možemo da kažemo i  da arheološka iskopavanja prati konzervacija i restauracija, kao i da će štampanje publikacije za koju je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva još više učiniti na prezentaciji i promociji ovog bisera naše lepe zemlje i njenog nasleđa. – naglašava Gordan Janjić.

Na arheološkom nalazištu Vrelo – Šarkamen su pre petnaestak dana, po ukidanju vanrednog stanja,  nastavljeni  konzervatorsko-restauratorski radovina južnoj kuli zapadne kapije jednog od objekata – utvrđenja.

Projekti „Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta“, „Izrada projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na lokalitetu Glamija u Rtkovu“ i „Кonzervatorsko-restauratorski radovi na kasnoantičkom utvrđenju Mora-Vagei u Mihajlovcu“ za koje je resorno ministarstvo takođe ove godine odobrilo sredstva praktično su proistekli iz projekta negotinskog Muzeja „ Rekognosciranje desne obale Dunava od Кladova do ušća Timoka u Dunav“ kojim je  2016. godine rukovodio Danasov sagovornik.

-Ministarstvo kulture je prepoznalo odlične rezultate tih istraživanja i svake naredne godine je izražavalo razumevanje za finansiranje najznačajnijih projekata na tom prostoru.Čitav ovaj posao se poklopio i sa intencijom države Srbije da Rimska vojna granica na Dunavu, bude postavljena na listu Uneska kao deo svetske kulturne baštine.Ideja je da za sada, lokaliteti Glamija u Rtkovu i Egeta u Brzoj Palanci koji se nalaze u opštini Кladovo, Mora-Vagei u Mihajlovcu i Ćetaće u Radujevcu u negotinskoj opštini, uz  bisere našeg antičkog nasleđa Pontes odnosno Trajanov most i Akves (Prahovo), postanu pravi reprezent Rimske granice na Dunavu i budu  deo svetske kulturne baštine. – naglašava muzejski savetnik Gordan Janjić.

Na ovaj će način lokaliteti duž Dunava stati rame uz rame sa čuvenim evropskim utvrđenjima, a osim privilegije da budu deo Uneskove liste svetske kulturne baštine arheološka nalazišta u kladovskoj i negotinskoj opštini mogu postati deo brenda Dunavskog limesa i turistički potencijal koji može da podstakne lokalni razvoj, ništa manje važan od očuvanja arheološkog nasleđa kao kolektivnog sećanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari