Završen 17. Međunarodni sajam knjiga u Podgorici: Nagrade Gojku Božoviću, Zoranu Hamoviću... 1Foto promo Međunarodni sajam knjiga u Podgorici

 

Sedamnaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, posle sedam dana trajanja, svečano je zatvoren dodelom tradicionalnih nagrada – 20 priznanja u 14 kategorija.

Priznanje za najboljeg izdavača, odnosno kompletnu izdavačku produkciju, dobili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (Podgorica) i Izdavačka kuća Prometej (Novi Sad).

Za doprinos unapređenju izdavaštva i kulturne razmene u regionu nagrađena je kuća Clio iz Beograda, koja je bila i počasni izdavač ovogodišnjeg sajma.

Kako je saopštio stručni žiri – akademik Siniša Jelušić, profesorka dr Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović, izdavački koncept Clia odlikuje profilisanim edicijama.

„Počev od svjetske proze, istorije, antropologije, psihologije, studija komunikacija i medija, menadžmenta i marketinga, ekologije, esejistike, preko teorije, istorije i kritike umjetničke prakse, do bibliotekarstva, muzeologije i obrazovne politike. Izučavanje kulture mladih, analiza novih socijalnih trendova, rasprave o spornim društvenim pitanjima, dešifrovanje medijske komunikacije i manipulacije u oblikovanju javnog mišljenja jesu glavni izvori inovacija“, istče se u saopštenju žirija.

Direktor i i osnivač ove kuće, Zoran Hamović, izjavio je da mu je posebno drago što je Clio među prvima koji u okviru Podgoričke inicijative dobija ovo priznanje.

Nagrada za izdavački poduhvat uručena je JU Narodna bliblioteka Budve, za Sabrana djela Stefana Mitrova Ljubiše, kao i Centru za međukulturno razumijevanje, izdavač Omer Kajoshaj za Sabrana djela Mahmuda Derviša (I-IV), a biblioteka Budve je nagrađena i za najbolje opremljen štand.

Nagradu za najbolju ediciju poneo je beogradski Arhipelag za svoje „Zlatno runo“.

„Kada se žiri opredjeljivao za ovu ediciju imao je na umu visoki kriterij književnog kvaliteta i opseg romaneskne i diskurzivne raznovrsnosti unutar jednog žanra, a to je roman, pride kratka priča, što se nekada zvala pripovjetka“, ističe se u saopštenju žirija.

– „Zlatno runo“ je osnovna edicija Arhipelaga, pokrenuta istog trenutka kada je pokrenuta i izdavačka kuća. To je edicija u kojoj objavljujemo knjige savremenih srpskih i svetskih pisaca i u kojoj tragamo za novim, dobrim, zanimljivim pričama, koje prevazilaze granice i koje jesu svjedočanstvo našeg, ali mogu da budu u svjedočanstvo za svako drugo vrijeme. Književnost je jedan od posljednjih prostora u kome mogu da govore svi glasovi, u kome mogu da postoje razlike, bez potrebe da jedna drugu poništavaju – rekao je Gojko Božović, glavni urednik i direktor Arhipelaga, povodom ove nagrade.

Najbolje opremljenom knjigom na ovogodišnjem sajmu proglašena je Istorija umjetnosti Crne Gore, u izdanju Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, dok je priznanje za doprinos unapređenju dječjeg izdavaštva dodijeljeno Izdavačkoj kući Kašmir promet iz Zagreba.

Gosti 17. sajma bili su Gorano Vojnović, Đorđe Matić, ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade za najbolji roman Danica Vukićević, Vladimir Jaćimović, Muharem Bazdulj, Vedrana Rudan, albanski pisac Stefan Čapaliku, češka spisateljica Blanka Čehova…

Predstavljeno je preko 100 hiljada naslova, njegovim štandovima prošlo je mnoštvo čitalaca i brojni učesnici sedmodnevnog književno-umetničkog programa, što pokazuje da se sajam ustoličio kao jedna od najvećih kulturnih manifestacija u zemlji, a to potvrđuje i broj posetilaca.

U okviru programa 17. sajma upriličen je i susret i održan okrugli sto, na kojem su učestvovali direktori izdavački kuća: Međunarodni centar za mir – Bosna i Hercegovina, Nova knjiga i Zavod za izdavanje udžbenika – Crna gora, Kašmir promet – Hrvatska, Arhipelag i Clio – Srbija.

Tom prilikom se razgovaralo o saradnji na polju zaštite autorskih prava i slobode izražavanja, značaju prevođenja i značaju saradnje među izdavačima, na koju su pozvali sve zainteresovane izdavače iz Evrope.

– Platformu za saradnju i poziv, učesnici ovog okruglog stola objaviće već naredne sedmice pod nazivom – Podgorička inicijativa, izjavio je Predrag Uljarević, osnivač Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i direktor Izdavačke kuće Nova knjiga.

„Ponosni smo što je maj mjesec postao važan za izdavače iz regiona i što oni Međunarodni podgorički sajam uvrštavaju u svoje godišnje planove. Gosti Sajma, značajni autori različitih tematskih i žanrovskih izdanja, učesnici raznovrsnih kulturno-obrazovnih projekata, učenici i profesori brojnih osnovnih i srednjih škola, kao i najmlađi učesnici, polaznici predškolskih ustanova, iz sata u sat su upotpunjavali naš književno- umjetnički program“, kaže se u saopštenju.

Organizatori sajma, posebnu zahvalnost uputili su upravi Glavnog grada, koja im je ove godine dala podršku, uz onu koju već imaju od Ministarstva kulture i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari