Završen Filmski festival u Trstu, „Otac” poneo dve nagrade 1Goran Bogdan u filmu "Otac" Foto: Maja Medić

Završen je 32. po redu Filmski festival u Trstu, kako ističu organizatori, vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije Centralne i Istočne Evope, a među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje, navodi se u saopštenju.

Festival je ove godine, zbog pandemije izazvane virusom korona, održan u onlajn formatu.

Film „Otac” u režiji Srdana Golubovića u Trstu je poneo dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film „Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada SkyArte osvojio je film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.

Na industrijskom delu festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije.

U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu Poslednja stanica: Trst (Last Stop Trieste).

Projekat novog filma Srđana Keče, „Muzej revolucije”, nastaje kao većinska srpska, a projekat filma „Pomirenje” Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

U odeljku This is IT istog koprodukcionog marketa, odeljku predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića.

Projekat Milićevog filma „Mrak u Trstu” je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Osim toga, srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) u Trstu, i u čast bio je prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”), klasik Emira Kusturice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Završen Filmski festival u Trstu, „Otac” poneo dve nagrade”

  1. Sad bi bilo i humano i lepo pa deo zarade dati coveku tj. Djordju da sredi svoje finansijske probleme i da vrati decu kuci,a te iz socijalne naribati. Iskreno se nadam da ce se inu vlasti nesto promeniti i taj novac sto daju za hraniteljske porodice daju pravim roditeljima naravno ako su pshihicki sposobni da ih izdrzavaju

  2. Film odneo dve nagrade …deca su i dalje u hraniteljskoj porodici. Etički gledano film u tom pogledu nije korektan zapravo, nije ni film već svojevrsni rijaliti. Posvetite se realnom slučaju manite se miksa fakata i fikcija…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.