Zbirka pesama inspirisana Dilan Dogom u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: Promo

 

Sutra, u sredu, 20. septembra u 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a biće predstavljena zbirka pesama „Zbogom Dilane” Danila Đokovića.

Iluzorni svet zasnovan na događajima iz kultnog stripa „Dilan Dog” zajedno sa bogatim muzičkim i filmskim referencama oblikuje svest lirskog junaka koga upoznajemo kao mladića koji traga za uporištem.

Pesnička zbirka „Zbogom, Dilane!” svojevrsni je oproštaj sa detinjstvom, dnevnik (ne)sazrevanja lirskog subjekta, ali i procesa nastanka kako afektivne tako i istinske osećajnosti. Posebno je važna distanca lirskog junaka prema nekadašnjem sebi – distanca koja stvara odnos lirskog i meta-lirskog subjekta.

Oni su kao Gručo i Dilan. Gručo Dilanu dobacuje oružje da bi se izborio sa demonima, ali Dilan ga ne hvata. On i dalje drži žeton, želeći da odigra još jednu partiju u luna-parku zatvorenom pre više decenija.

Danilo Đoković je rođen 1984. u Beogradu gde živi i radi. Diplomirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu. Objavio zbirku pesama „24 zida dnevno, 7 soba u nedelji” (Škart 2009).

Nastupao u okviru poetskih večeri „Pesničarenje”. Jedan je od urednika zbornika poezije „Tajni grad i Sunčana strana ulice” (PPM Enklava, 2022/2023). Poeziju je objavljivao u „Balkanskom književnom glasniku”, na portalima „Strane”, „Bludni sin”, „Porkulum”, „Čovjek-časopis”, „Prejaka reč”, u nultom broju časopisa „Lice ulice”, kao i u književnim časopisima „Ulaznica”, „Maksim” i „Leto”.

Pesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari