Zoranu Radmiloviću u čast: pozorišna predstava, dokumentarni film, knjiga 1Foto: Screenshot/Jutjub/yugosound

U jedinom profesionalnom tetaru u Timočkoj krajini, pozorištu koje nosi ime Zorana Radmilovića, u toku su poslednje pripreme za 29. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ koji bi, ukoliko epidemiološka situacija sa korona virusom to dozvoli, trebalo da bude održan od 16. do 23. oktobra.

Kako saznajemo u zaječarskom tetaru, u dva festivalska programa treba da bude odigrano petnaestak predstava, a ovdašnje pozorište premijerno će na festivalu igrati Kazabalkan, predstavu koju po motivima teksta Gorana Stefanovskog adaptira i režira Irfan Mensur.

Na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“ biće predstavljena knjiga Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Ova knjiga jedan je od tri projekta kojima pozorište iz Zaječara obeležava jubileje i javnost podseća na lik i delo rođenog Zaječarca, Zorana Radmilovića.

Radi se i predstava „Glumčina“ u adaptaciji i režiji Ivana Bekjareva, koji je adaptirao intervjue i novinarske tekstove o Zoranu Radmiloviću i priredio priču u kojoj su pored ostalog iznete i manje poznate stvari o velikanu našeg glumišta. Osmišljena je kao intervju sa Zoranom Radmilovićem, igra ga Bekjarev, dok uloge dve novinarke tumače glumice Irena Stanković i Aleksandra Manasijević.

One kroz pitanja kažu ono što su drugi rekli o Zoranu, a cilj predstave je da se slavni glumac predstavi iz svih uglova. Osim pozorišne predstave „Glumčina“ koja je omaž velikom glumcu, snima se i dokumentarni film istog naziva, čiji je producent Siti produkcija iz Niša , a koproducent zaječarsko pozorište,saradnik na scenariju Milan Caci Mihailović, a reditelj Vladimir Ristić.

– Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije – objašnjava reditelj Ristić.

Premijera filma planirana je za iduću godinu, a kako to kaže director zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić, predviđena je povodom dva jubileja: 75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari