Zrenjanin: Izložene skulpture Nenada Vacića "Dekonstrukcija konstrukcije" 1Foto: KCZR

Izložba pod nazivom „Dokonstrukcija konstrukcije“ likovnog umetnika Nenada Vacića, dobitnika druge nagrade prošlogodišnjeg likovnog konkursa Kulturnog centra Zrenjanina „30×30“, otvorena je u izložbenom salonu ove zrenjaninske ustanove kulture

Postavka sadržati oko trideset skulptura koje će publika moći da pogleda do 2. avgusta.

Autor navodi da je na početku nastanka svojih radova polažio od pretpostavke da kroz njih simbolički govori i da ih stvara sa namerom da oplemeni visokourbanizovane prostore i dehumanizovane sredine pokušavajući da im udahne novu energiju i život.

„U jednoj od faza nastanka shvatio sam da su one kao skulptura sami sebi dovoljne, nije im potrebna koegzistencija sa arhitekturom. Samim tim svoje radove počeo sam samostalno da izlažem u okviru izložbi“, objansio je Nenad Vacić u Zrenjaninu.

Kako kaže, izložene firgure su rpedlošci za velike formate, koje takođe radi.

„Ove skulpture što vidite su predlošci za veće formate, skulpture koje bi bile četiri do pet metara, i koje bi svojom oblicima i bojama osvežila komplekse naših socijalističkih urbanih naselja. Kažem to stoga jer poslednju deceniju svoj rad sam usmerio na konkurse, a ovo su trebali da budu modeli za konkurse. Pošto one mogu da budu zaseban galerijski  format, rešio sam da to izlažem“, precizirao je Vacić.

Nenad Vacić je izveo petnaest dela u javnim prostorima, u zemlji i inostranstvu. Imao je devet samostalnih, učestvovao na više od sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na deset internacionalnih simpozijuma. Dobio je 15 nagrada, zahvalnica i počasnih diploma. Autor i realizator je pet nagradnih trofeja.

Izložba je realizovana u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari