Zrenjanin u Noći muzeja: Šta spremaju ustanove kulture, sem dečijih radionica 1Foto: M.Pudar/Danas

Zrenjaninske ustanove kulture otvaraju vrata za manifestaciju „Noć muzeja“ nudeći sadržaje koje imaju u svom programu a akcenat je kod svih na programima za decu.

Izuzetak je Narodni muzej koji će ponuditi izložbu etnoloških eksponata, prikupljenih u proteklih 20. godina i jedna koncert, kao i Gradska narodna biblioteka koja organizuje promociju romana Ivana Ivanjija „Usamljenost manjine“ na kojoj će pored autora govoriti i urednik Vladimir Arsenić.

Savremena galerija otvara svoja vrata od 17 do 24 sata sa izložbom o skulpturama u javnom prostoru „Umetnost za sve: sinteza u Zrenjaninu i okolini“. Reč je o postavci fotografija i skulptura koje skrase krugove fabrika, čiji su autori značajni umetnici Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid. Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Nјegović Drndak a kustos izložbe je Slavica Žarković.

U Savremenoj galeriji će od  18 do 20 časova biti održana radionica za decu „Moja skulptura“, koju vodi Jelica Milivojev.

U Kulturnom centru Zrenjanina posetioci će moći da pogledaju izložbu „Mikro“ autorke Sonje Bojanić a deca da učestvuju u radionici „Mikro mikrobi“, gde će mikroskopom posmatrati različite fiksne ćelije različitog biljnog i životinjskog porekla i nativne preparate sa ćelijama plesni i kvasca, a zatim će na papir preneti ono što vide, odnosno interpretirati po sopstvenom doživljaju mikro svet koji upoznaju. Radionivu vode inženjeri Vera Erski i prof. dr Milana Drašković.

Narodni pozorište „Toša Jovanović“od 18 do 21 sat na Kamernoj sceni „Todor Manojlović” organizuje „Malu školu lutkarske animacije“, gde ćeg glumci Lutkarske scene raditi sa decom u grupama, pokazivati im kako se lutke drže, zovu i animiraju.

Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“ organizuje mini sajam knjiga u Klubu knjige, dok će na Dečijem odeljenju od 19 časova bti predstavljena knjiga Ivana Ivanjija „Usamljenost manjine“.

U Galeriji ALUZ od 17 do 24 sata posetioci mogu da pogledaju izložbu „Stvaranje 2“, dve autorke, Dušanke Đorđević i Svetlane Todorović Gvozdenović.

Pored izložbe, planirano je održavanje 3 likovne radionice za decu i mlade,  kao i muzički program učenika MŠ „Josif Marinković”.

Vše vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari