Zrenjaninski muzej ove godine realizovao 24 izložbe 1Foto: M.P.

Narodni muzej Zrenjanin godinu završava izložbom slika hedonističke tematike, pod nazivom “Merak mi je”, koja će trajati do marta.

Tokom ove godine, pored predstavljanja kulturno-istorijske i prirodne baštine putem stalne postavke, ova ustanova kulture realizovala je i 24 izložbe i raznovrstan prateći program: radionice, kustoska vođenja, predavanja, promocije knjiga, koncerte.

Najzapaženije su bile postavka fotografija Brajana Rašića „Pod sjajem zvezda“ i izložba o olimpizmu „Put pravih vrednosti“.

Izložbe koje su takođe obeležile ovu godinu u radu muzeja su -Radovi Aleksandra Deroka u umetničkoj zbirci SANU”, Kanu Koral Kopra, Ispovesti jugoslovenske moderne, Tragovi i poruke, Predstavljanje zaveštanog poklona Mirjane Teodorović Jančić, Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu, Tragom konjanika ratnika – 200 godina vladavine Avara, Put pravih vrednosti, međunarodna izložba NeoNlitic 3.0, Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti, Deca u Velikom ratu, Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci. i Merak mi je.. – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti NMZ.

Narodni muzej Zrenjanin tokom leta 2021. predstavio se u Etnografskom muzeju u Beogradu izložbom “Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata”a pedagoški rad tokom godine odvijao se jednako u prostorima Muzeja, ali i u školama.

Između ostalog, Muzej se predstavio tokom “Pop up” festivala u šzrenjaninskoj koli “Vuk Karadžić”, kao i na “Mamutfestu” u Narodnom muzeju u Kikindi.

Muzej je zpaočeo i svoj prvi međunarodni Erasmus projekat pod nazivom ’Train2Sustain’ koji realizuje sa svojim partnerima iz Slovenije, Austrije i Grčke. Projekat se bavi mladima angažovanim na polju kulture, umetnicima i edukatorima, sa posebnim naglaskom na novonastalu situaciju izazvanu kovid virusom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari