Zrinko Ogresta: Guše me nametnuti globalni sadržaji, a zanimaju teme koje društvo čine boljim 1Foto: Promo

– Svi moji filmovi, kao i ovaj, bave se ljudskim odnosima. Globalni sadržaji koji nam se nameću poput pandemije, međuetničkih sukoba, nasilja nad ženama… počeli su me gušiti. Zaključio sam da se treba vratiti ljudskom habitusu, temama poput obitelji, jer imaju plemenitu dimenziju i društvo čine boljim – to je primetio Zrinko Ogresta, hrvatski reditelj, na konferenciji povodom beogradske premijere filma Plavi cvijet.

Ovo pobedničko ostvarenje prošlogodišnjeg festivala u Puli sinoć je prikazano u Kulturnom Centru Beograda, a snimljeno je u koprodukciji Srbije i Hrvatske.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić, koja je u Puli osvojila nagradu za najbolju glumicu, Anja Šovagović, Tea Harčević, Nikša Butijer i drugi.

Ogresta je istakao da ne voli da govori o svom autorskom stilu, već scenarije eksplicira kako vidi prizore. Njemu se nikada nije dogodilo da dok stvara film, razmišlja o radu drugih filmskih autora.

– Ja prizor vidim, i tako kako ga vidim on ide iz neke moje biologije. Čak imam i averziju prema redateljima koji razmišljaju o stilu, jer to mora izlaziti iz suštine priče onoga čime se bavimo – zaključio je Ogresta.

Reditelj je dodao da u Hrvatskoj „kubure“ sa gledanošću domaćih filmova, i poručio svima, kojima se film dopadne, da ga preporuče.

Ogresta je primetio i to da novije generacije film manje zanima, pa tako i oni koji prate kinematografiju, to čine preko drugih medija, a ne u bioskopima.

 

Srpsko-hrvatska saradnja oličena brojnim nagradama

Glumac Lazar Ristovski, srpski producent filma, istakao je saradnju njegove producentske kuće „Zillion film“ sa producentskom kućom iz Zagreba, koja traje skoro 10 godina. Ristovski je podsetio da je ovo šesto ostvarenje u toj saranji, i da je i Plavi cvijet, kao i njihov prethodni film S one strane, osvojio mnogobrojne nagrade na hrvatskim, srpskim i svetskim festivalima. „Saradnja je bila izuzetna, sada smo ovde da predstavimo film Plavi cvijet, koji se u srpskom prevodu zove Plavi cvet“, našalio se Ristovski.

Sinopsis filma

Plavi cvijet je film o ženi, majci i ćerki, a u njegovom središtu je sredovečna Mirjana, službenica u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan proslave 20 godina rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. Plavi cvijet govori o porodici, ljubavi, sebičnosti i samoći i podstiče nas da se dugo zagledamo u sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari