Tomislav Tomašević: Nova era u Zagrebu 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Soroševac, jugonostalgičar, crven u srcu, lenčuga, prvi posao dobio sa 40 godina, protivnik svake gradnje u Zagrebu.

I još – aktivista, kao negativna karakteristika.

Tako su sve, uglavnom rivali iz desnice i ekstremne desnice, opisivali Tomislava Tomaševića, kandidata zeleno-leve koalicije za gradonačelnika Zagreba.

A kad na Guglu ukucate njegovo ime i prezime, prvo što vam se nudi je Tomislav Tomašević „porijeklo“, pa „Srbin“.

Tomašević je u nedelju u prvom krugu osvojio 45,08 odsto glasova, a drugoplasiranom Miroslavu Škori iz Domovinskog pokreta, sa 12,18 odsto, u drugom samo bog – od kojeg je i zatražio podršku u borbi protiv „ekstremno levičarskog“ suparnika – i može da pomogne.

„Građani Zagreba su rekli ‘da’ promeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje“, rekao je izvesni pobednik drugog kruga kojeg je predložila koalicija „Možemo!“.

I da će se boriti protiv korupcijske „hobotnice“ u Zagrebu, što je kao aktivista činio i poslednjih desetak godina suprotstavljajući se lokalnoj vlasti koju je predvodio gradonačelnik Milan Bandić dok nije preminuo ovog februara.

„Od tinejdžerskih se dana uključuje u niz ekološko-aktivističkih inicijativa i udrugu građana za zaštitu okoliša Zelenu akciju, što ujedno i trasira dobar dio njegove profesionalne karijere: briga za okoliš, društvena pravda, aktivizam mladih, politička teorija i praksa, zaštita javnih dobara i borba za ljudska prava“, stoji u biografiji na sajtu grupe „Zagreb je naš“, jedne od onih koje čine platformu „Možemo!“.

Sa 19 godina vodio je prvi veliki projekat o mladima i održivom razvoju.

Ubrzo postaje jedan od koordinatora svetskog pokreta mladih na ministarskim konferencijama u Švedskoj i Švajcarskoj i Svetskom samitu o održivom razvoju u Johanesburgu 2002, gde je bio član zvanične hrvatske delegacije iz redova civilnog društva.

Sledeće godine izabran je za jednog od 12 globalnih mladih savetnika agencije za zaštitu okoline UN (UNEP) zadužen posebno za Evropu.

Kao aktivista, Tomašević je najpoznatiji po borbi protiv „devastacije i privatizacije“ Cvjetnog trga i Varšavske ulice u centru Zagreba, odnosno protestu koji je predvodio 2010. godine.

Rođen je u glavnom gradu Hrvatske 1982, gde je završio Fakultet političkih nauka.

U Kembridžu je odbranio magistarski rad na temu zaštite životne sredine.

Za Večernji list je izjavio da kod kuće mrzi da prati politiku, da radije čita knjige i gleda serije, a sa ženom Ivom često ide na planinarenje.

I još: „Ne pjevam Tompsonove pjesme iz političkih razloga. Nisam autist u glazbi.“ Ima psa koji se zove Boško Buha.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tomislav Tomašević: Nova era u Zagrebu”

  1. Lepi nagovestaji iz susjedstv, ne vidim da su mu iz opozicije iz Srbije cestitali osim NBG. To dovoljno govori kakva nam je opozicija i sta oni zapravo zele i sa kim sebe vide. Ssp, Psg, Ds, Sds, u Hrvatskoj sebi bliskim vide Sdp ili u Italiji Partito democratico, u Francuskoj stranku Makrona ili u Nemackoj Socijaldemokratsku stranku. Dveri sebe vide sa Putinom, Le Penovom, Salvinijem i Alternativom za Nemacku. Jeremic je nesto izmedju ove dve grupe. Zanimljivo je to sta sprecava levicare u Srbiji da lice na nesto ali da ih uopste ima na mapi. Imamo organizacije Marks21, Levi samit, koji ne ucestvuju u politici ali se njome bave , PRL je slavno propala pre negoo sto su mnogi znali da je uopste osnovana, Levica Srbije kakva je bila presla kod DJilasa, Psg je nesto diskretno najavljivao da ce biti socijaldemokratske orijentacije, sada su i oni neskriveno liberalni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.