Panorama srpske političke istorije 19. veka 1

Slikovita i pouzdana panorama srpske političke istorije 19. veka – Propast dinastije Obrenovića (Laguna, 2021) istovremeno je i dragoceno svedočanstvo iz pera neposrednog svedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svog vremena, uglednog političara i diplomate Kraljevine Srbije Đorđa S. Simića.

Rukopis nastao pre više od sto godina i tek nedavno pronađen, napisan uzornim i pitkim stilom, podeljen je u četiri poglavlja sa verno oslikanim ličnostima Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra Obrenovića.

Uz originalne fotografije i predgovor istoričarke Ane Stolić, koja je priredila rukopis za objavljivanje, Propast dinastije Obrenovića pravo je otkriće i po tome što njen pisac, rođen u krilu uglednih državnika iz perioda ustavobranitelja, kako iz porodičnog predanja tako i ličnog iskustva, sagledava lične osobine i sabira politički učinak glavnih predstavnika dinastije koja je stvorila novovekovnu Srbiju.

„Problematizovanjem pojedinih pitanja memoaristika pruža mogućnost sticanja uvida ne samo u slojevitost ličnosti i događaja nego i u puteve kojima su konstituisani obrasci političke kulture u Srbiji tokom 19. veka. A oni su, pokazalo se, trajniji od vladara, dinastija i ideologija“, navodu Stolić u predgovoru.

Povest o Obrenovićima može se čitati i kao uzbudljiva i tragična priča o epohi jedne zaslužne vladarske kuće, utoliko više što je po njenom nasilnom gašenju, upravo u vreme kad je rukopis nastajao, „usledilo zatiranje tragova i rušenje višedecenijskog mita o Obrenovićima u javnom diskursu, a kolektivno sećanje na nestalu dinastiju bilo je obeleženo stereotipima tokom celog 20. veka“, napisala je Stolić.

Knjiga je opremljena i fotografijama, reprodukcijama umetničkih portreta i porodičnim stablom Obrenovića.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.