Ovu knjigu, koja je dobila najveće pohvale književnih kritičara „NJujork tajmsa“, „Vošington pousta“, „Vol strit džornala“, „Harpers Bazara“, Stiven King nazvao je remek-delom svetske književnosti.

Kornjača Alveston je borac. Ima četrnaest godina i zna da koristi sve vrste oružja. Tumara šumama duž kalifornijske obale, svakodnevno savladavajući kilometre i kilometre nepristupačnih staza. I dok je njen fizički svet beskrajan, onaj unutrašnji mali je i varljiv: posle majčine smrti Kornjača raste u osami, nepoverljiva i prepuštena na milost i nemilost harizmatičnom, hirovitom ocu. Sve dok ne upozna DŽejkoba, visprenog duhovitog momka iz velike uredne kuće, koji je opčinjen njome.

Svesna da više nije bezbedna s ocem i podstaknuta svojim prvim istinskim prijateljstvom, Kornjača kuje plan za bekstvo, rešena da primeni sve one veštine preživljavanja kojima ju je otac i naučio. Od tog trenutka čitalac, širom otvorenih očiju, prati sva njena hrabra dela, sve dirljive dokaze njene istrajnosti, sa strahom i nadom je bodreći da nadmaši sebe. Ali ponekad istrajnost nije isto što i hrabrost.

Ponekad bekstvo nije jedini način da se spasemo. Ponekad nije dovoljno samo preživeti.