Ana Brnabić: Nije bilo afere "vetropark" 1

Verujem da je ova vlada reformska, imamo jasan cilj i snažnu energiju da stvari u Srbiji menjamo nabolje – navodi za Danas Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, o razlozima zašto je prihvatila poziv da uđe u vladu.

 

Dodaje da je prethodna vlada donela brojne hrabre odluke i važna poboljšanja, od fiskalne konsolidacije, usvajanja seta reformskih zakona, elektronskog plaćanja poreza, elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, elektronskog upisa dece u vrtić,

– Intenzivirana je borba protiv sive ekonomije, što je i dalje jedan od prioriteta. Imamo ekonomski momentum i želim lično da doprinesem da se usvojeni ciljevi ostvare, a u Vladu sam ušla bez uslovljavanja bilo koje strane – dodaje Brnabić, odgovarajući ujedno na pitanje da li je imala neke uslove kada je prihvatala novu funkciju.

* Prethodno ste vodili kompaniju Continental Wind Serbia (CWS) koju je premijer Aleksandar Vučić prozivao da ucenjuje državu Srbiju. To je bila velika afera. Otkud posle toga da poziv u vladu bude upućen baš Vama?

– Bila sam direktorka Continental Winda i istovremeno predsednica UO NALED, član sam UO Pexim fondacije. Moj angažman u NALED-u traje deset godina, bila sam jedan od osnivača, član i potpredsednik UO i neposredno pre ulaska u Vladu predsednik UO. Od početka iznosim preporuke, savete, kritike, davala sam mišljenje o radu Vlade, o tome kuda Srbija treba da ide. Nakon svega toga, predsednik Vlade Vam kaže: “Hajde, dođite pa pomozite, uključite se i uradite neke od stvari koje savetujete. Dajem Vam priliku da promenite stvari koje kritikujete”. Kada već savetujete i kritikujete i potom dobijete šansu da nešto uradite, za mene bi bilo neodgovorno ostati u zoni komfora i reći – “Ja sad neću” i nastaviti sa savetovanjem i kritikovanjem bez preuzimanja odgovornosti.

* Lider DS Bojan Pajtić takođe je tvrdio da su država i predstavnici EMS ucenjivali Vašu kompaniju zbog izgradnje vetroparkova, što je iz CWS demantovano. Kakvu ste saradnju oko vetroparkova imali sa predstavnicima vlasti dok ste bili na čelu te kompanije?

– Kompanija čija sam direktorka bila nije imala ni bolji ni lošiji status na tržištu od drugih kompanija koje žele da grade vetroparkove u Srbiji. Imali smo zajednički cilj – da se u saradnji sa resornim ministarstvima i državnim telima kreira ambijent koji će investitorima omogućiti dolazak na tržište i investiranje u Srbiji. Premda je predsednik Vlade u nekoliko navrata izjavio da je u ovom trenutku protiv vetroparkova u Srbiji, Vlada je u poslednje dve godine uradila više na ispunjenju međunarodnih obaveza koje Srbija ima prema EU i Sekretarijatu energetske zajednice JIE u smislu povećanja učešća zelene energije u Srbiji nego ijedna druga Vlada pre. Kao odgovoran političar, premijer je preuzeo odgovornost da Vlada sprovede međunarodne obaveze, koje mu je u nasleđe ostavila prethodna vlada. To je za mene potvrda da Srbija jeste ozbiljna država i tu vrstu odgovornosti izuzetno cenim. Kada je CWS oduzeta građevinska dozvola, Vlada Srbije je rešila taj problem u ekspresnom roku i na najprofesionalniji mogući način kako se ne bi napravio presedan koji bi zaplašio druge investitore. Na kraju, da je to zaista bila afera kako vi sugerišete, ja ne bih ni bila pozvana u Vladu.

* Bili ste kandidat za koordinatorku deliveri junita u okviru premijerovog kabineta, ali to nikada niste komentarisali u javnosti. Možete li nam sad reći nešto više o tome?

– Ja sam u javnosti bila predstavljena kao kandidat i mediji su tu informaciju prirodno pratili. Konkretne ponude od premijera nije bilo.

* Šta mislite zbog čega se premijer predomislio pa Vam je umesto deliveri junita ponudio ministarsko mesto?

– Jedina konkretna ponuda koju sam dobila od premijera i, koju sam odmah prihvatila, jeste ponuda za mesto ministra u ovoj vladi.

* Ušli ste u vladu čiji su predstavnici u prethodnom mandatu imali nezavidan odnos prema nezavisnim i kritičkim medijima, vršeći direktne i indirektne pritiske, a opet podržavajući tabloide. To vam nije smetalo kada ste prihvatili da budete deo takve vladajuće strukture?

– Ja se slažem sa svim ciljevima ove vlade i verujem da nas njihova realizacija vodi u razvoj. Takođe, verujem da svaki član Vlade ima pravo da sam odredi koliko će biti prisutan u javnosti, shodno aktivnostima u resoru i potrebi javnosti da bude informisana. Konkretno, ja sam od imenovanja bila gost na većini televizija, dala sam intervjue novinama koje imaju različitu uređivačku politiku i nameravam da sarađujem sa svima koji će o radu Ministarstva i Vlade izveštavati odgovorno i profesionalno. Nisam dobila nijednu instrukciju od bilo od koga u Vladi sa kim mogu ili ne mogu da komuniciram i trudiću se da zadržim objektivan odnos prema svima bez obzira na uređivački koncept. Očekujem kritike, ali pre svega objektivnost, tako da se i rezultati pohvale.

* Vaša prethodnica Kori Udovički krenula je u veliku reformu javnog sektora. Da li ćete sve nastaviti kako je započela ili ima stvari koje mislite da treba drugačije?

– Kori Udovički je uradila odličan posao iako najveći deo nije vidljiv za javnost. Urađene su sistemske analize stanja u upravi, što je preduslov da reforma bude uspešna, odgovorna i efikasna. Moj fokus je implementacija, jer želim da tokom mog mandata javna uprava bude modernizovana, efikasnija i da zanimanje javnog službenika bude poštovano.

* Šta će vam biti prioriteti?

– Savremena uprava, profesionalni i uslužni javni službenici, da odlazak na šalter ne bude noćna mora. E-uprava – da što više zahteva možemo da završimo bez odlaska na šalter. Pokretanje Akademije za javnu upravu koja će pomoći javnim službenicima u karijernom napretku, kao što je slučaj i u drugim profesijama. Osnaživanje lokalnih samouprava za lokalni ekonomski razvoj, cilj mi je da im pomognemo da smanje zavisnost od državne kase…

* Udovički je jednom izjavila da zbog reformi u državi, posebno javnog sektora, nije dobro održavati često vanredne izbore.

– Parlamentarna demokratija podrazumeva i redovne i vanredne parlamentarne izbore svuda u svetu, pa i u Srbiji. Izbori su legitimno sredstvo političke borbe da se dobije podrška za sprovođenje reformi, a posebno ovako teških reformi. Izbori su za mene bili ispit da li većina stanovništva želi da se ovaj put sledi. Mislim da ova vlada ima šansu da napravi veliki korak unapred i sigurna sam da će vreme koje je dobijeno na izborima za to i iskoristiti.

* Imali smo u poslednje četiri godine tri puta republičke izbore. Koliko dobro ili loše može biti po jednu državu koja stremi EU i reformama da održava izbore na dve godine, a da se pritom ništa suštinski ne menja?

– Vašem stavu da promena nema suprotstavljam skok Srbije na „Doing Business“ listi Svetske banke, otvaranje veoma važnih poglavlja, usvajanje reformskih zakona u raznim oblastima, poput novog Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o opštem upravnom postupku koji povećava prava građana i obaveze javnih službenika, Zakona o radu, Zakona o inspekcijskom nadzoru, održavanje Gej prajda dve godine zaredom bez incidenata, na kojima su učestvovali ministri i najviši predstavnici vlasti. Smatram da su promene započete i da će ova vlada nastaviti kurs promena, čak i kada one u određenom trenutku nisu po volji većine, jer je cilj koji imamo jasan. Moj cilj je da pomognem da od Srbije napravimo dobro mesto za život, državu koja nudi izbor svojim građanima. Svesna sam da ima i stvari koje su mogle drugačije da se izvedu, no kada sve sumiram, ono što je dobro urađeno do sada daleko prevazilazi to što je moglo drugačije. Ja razumem da nisu svi pragmatični kao ja i da sada ne mogu da sagledaju širu sliku, baš zato što je u ljudskoj prirodi da čak i pozitivne promene prihvata sa izvesnom distancom. Meni lično, važno je samo da Srbija ide napred i volela bih da to ne mora da se kaže u inostranstvu, da bi ovde bilo prihvaćeno.

I dalje je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru koju je ova vladajuća struktura uvela. Kada je uvedena zabrana predviđeno je i da će podaci o tome koliko je vladina komisija ipak dala saglasnosti za nova zapošljavanja tokom važenja zabrane biti javni. To se nije desilo. Da li ste u Ministarstvu možda zatekli podatke o tome koliko je ipak novozaposlenih u javnom sektoru od uvođenja zabrane?

– Komisija je formirana kako bi se donošenje odluka o novom zapošljavanju sprovodilo odgovorno i u skladu sa realnim potrebama. Ovo Ministarstvo nema nadležnost nad radom Komisije, mi raspolažemo podacima o broju zaposlenih kako bismo mogli da sprovodimo sistemske promene i uvedemo red u sistem plata. Na osnovu podataka koji su mi predočeni, videla sam da se pre svega, poštovao princip 1 novi zaposleni na 5 radnih mesta manje i mogu reći da su novozaposleni upravo oni neophodni kadrovi da kvalitet usluga koje uprava pruža ne bi opao.

Kako ocenjujete ove napetosti u regionu?

– Srbija se fokusirala na ekonomski razvoj i na budućnost. Žao mi je što u ovom trenutku to ne deluje kao trend u regionu i nadam se da će uskoro svi naši regionalni partneri da počnu da razgovaraju o tome gde ćemo kao pojedinačne zemlje i kao jedinstveni region biti za 4, 10 ili 20 godina i kako da privučemo više investitora i ojačamo lokalnu privredu kroz regionalnu razmenu i saradnju, umesto toga gde smo bili i šta smo nekada radili. Verujem da je to ono što građani svih zemalja regiona žele.

 

 

 

Učestvovaću na Prajdu

* Mediji često poslednjih dana u prvi plan stavljaju vašu seksualnu orijentaciju. Kako ocenjujete odnos ove vlasti prema LGBT populaciji?

– Podsetiću da je upravo prethodna vlada uspela da dve godine zaredom obezbedi održavanje Gej prajda bez incidenata, a prošle godine smo imali i trans prajd. Uspešno je uveden institut Oficira za vezu sa LGBT populacijom i to u policiji koja je uspela da stavi pod kontrolu društvene grupe koje ne prezaju od toga da svoj stav prema LGBT populaciji pokažu na necivilizovan način.

* Za 18. septembar je zakazan i novi Prajd. Hoćete li učestvovati?

– Za mene to uopšte nije pitanje – naravno da ću sa svojim kolegama učestvovati u Prajdu 2016.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari