Analiza: Kako će upad u RTS uticati na odziv građana na subotnji protest 1Foto: BETA/ AP PHOTO/ DARKO VOJINOVIĆ

Masovnost subotnjeg protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu mogla bi da bude pokazatelj šta se ubuduće može očekivati od bunta građana.

Ako se građani i ne budu okupili u većem broju nego do sada, među šetačima će se osnažiti homogenost, energičnosti i jedinstvo, kažu sagovornici Danasa.

Posle ulaska demonstranata u zgradu RTS u subotu, opkoljavanja zgrade Predsedništva i predsednika države u njoj u nedelju, kao i hapšenja građana oba dana, kada je energija dosadašnjih protesta podignuta, a adrenalin prodrmao šetače, u delu opozicije se veruje da bi broj građana u subotu u Beogradu mogao biti i veći nego obično.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za Danas kaže da ne misli da će dešavanja od prošlog vikenda značajno uticati na masovnost protesta, da neće biti ni više ni manje ljudi, odnosno da će protesti teći uobičajeno do protesta 13. aprila kada će se opozicija i organizatori potruditi da naprave ozbiljan protest u Beogradu.

– Prošle subote nije bilo želje za upadom u RTS, ali je bilo želje za radikalizacijom koja bi omasovila naredne proteste. Iako možda nužno neće uticati na omasovljenje protesta, dešavanja oko RTS i Predsedništva svakako će uticati na veću homogenost i spremnost učesnika na radikalizaciju. Treba reći i da su se posle tih dešavanja protestanti opet polarizovali na građaniste i one bliže nacionalnim vrednostima – kaže Klačar.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, za naš list kaže da je teško predvideti broj prisutnih, ali da će svakako skup u subotu biti pokazatelj kako bi stvari ubuduće mogle da se odvijaju.

– Ako bude manja posećenost šetnji, može se zaključiti da dolazi do pada energije. Ako bude više ljudi nego obično, to bi značilo da se odobrava ono što se dogodilo na prethodnom mitingu – zaključuje Pajić.

Jelena Anasonović, jedna od organizatora građanskih protesta „1 od 5 miliona“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će demonstracije biti nastavljene po dosadašnjem modelu, odnosno da će se na njima obraćati javne ličnosti, predstavnici sindikata i drugi građani, kao i da će jedna od centralnih akcija i dalje biti zahtev da Radio-televizije Srbije objektivno informiše javnost.

Upitana o izjavi predsednika, datoj nakon vikenda kada su izbili blagi nemiri, da će razgovarati sa građanima koji vode protest, ali ne i sa političarima, ona je odgovorila da nema razgovora sa Aleksandrom Vučićem. Vučić je 18. marta rekao da „uvek želi da razgovara sa građanima koji protestuju, ali ne sa liderima opozicije“, što je Anasonović prokomentarisala da nije prvi put da se Vučić služi floskulama.

„Bilo bi izuzetno pogrešno prihvatiti takav predlog Aleksandra Vučića u sadašnjoj atmosferi i medijskoj neslobodi u Srbiji. Bez dobre pripreme sastanka i prenosa uživo, on bi se sigurno trudio da izmanipuliše građane. Vučić, članovi njegove partije i Vlade Srbije, trude se da delegitimišu, minimiziraju i ugase proteste“, smatra Anasonović.

Poruka uhapšenih studenata

Organizatori protesta saopštili su da će se danas u 11.55 časova, ispred zgrade RTS-a u Beogradu, javnosti obratiti studenti koji su u 17. marta uhapšeni zbog učešća na protestima „1 od 5 miliona“. Oni će uputiti poruku pred okupljanje u subotu, 23. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari