Bastać za bojkot u Starom gradu 1Marko Bastać Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Marko Bastać, predsednik Beogradskog odbora Stranke slobode i pravde, ali i aktuelni predsednik beogradske opštine Stari Grad, uprkos tome da će njegove opozicione kolege Saša Paunović i Nebojša Zelenović najverovatnije odlučiti da izađu na izbore u opštinama koje vode, ostaje pri bojkotu.

On je izričito za Danas kaže da neće izaći na lokalne izbore ni kao predstavnik SSP ali ni preko grupe građana.

Kao je Danas već pisao, definitivnu odluku o izlasku ili ne na izbore Zelenović, koji je lider stranke Zajedno za Srbiju, i Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke, trebalo bi da saopšte u četvrtak.

Svako ko bude kršio odluku koja je na snazi snosiće odgovornost. Nezavisno od toga da li je iz redova onih koji nastupaju po režimskim medijima i zalažu se za neki vid saradnje sa režimom, ili je to bilo ko iz aktuelnog rukovodstva.

Na snazi je odluka o bojkotu izbora na svim nivoima i shodno tome zamenik predsednika DS Saša Paunović mogao bi da snosi odgovornost, možda čak i da bude izbačen iz stranke ukoliko mimo odluke partije izađe na lokalne izbore u Paraćinu. On to zna i spreman je na to, kažu nezvanično za Danas izvori bliski rukovodstvu DS.

Prema njihovim rečima, Paunović zasad ne krši stranačku odluku. To bi učinio, kako objašnjavaju, kada bi predao listu. On sada obilazi odbore (razgovara sa predsednicima odbora u stranačkim prostorijama) i traži podršku na legitiman način i za legitiman stav da ne treba bez borbe predati vlast naprednjacima u Paraćinu i Šapcu u kojima je opozicija na vlasti, navode naši izvori, odnosno da te dve opštine treba izuzeti iz bojkota, pojašnjavaju izvori našeg lista.

Kako dodaju, odluka može biti promenjena samo na način na koji je doneta, odnosno da je izglasa Glavni odbora. Međutim, naši sagovornici nisu sigurni da li će se kao tačka dnevnog reda GO, koji bi trebao da bude održan krajem februara ili početom marta, naći ta tema.

I predsednik DS Zoran Lutovac je u intervjuu za naš list naveo da Paunović nije neko ko okreće leđa i da u skladu sa Statutom i procedurama traži podršku za svoje stavove unutar stranke. „Ako ne uveri potrebnu većinu, neće ni dobiti podršku za to“, kazao je Lutovac.

Iako je član Predsedništva Ujedinjene DS, Nebojšu Zelenovića, predsednika Zajedno za Srbiju ali i gradonačelnika Šapca, odluke DS ne obavezuju ni na koji način, ukazuju naši sagovornici, ali ga obavezuje članstvo u Savezu za Srbiju čije ostale članice insistiraju na bojkotu.

NJegov izlazak na izbore, u Savezu će biti shvaćen, kao njegovo samoisključenje iz ove organizacije, ali i kao izdaja zajedničkog dogovora.

Naši izvori sa političke scene ukazuju na to da će eventualna odluka o izuzimanju Paraćina i Šapca od bojkota uticati na to da se članovi stranaka u bojkotu širom Srbije okupe u grupe građana i izađu na lokalne izbore.

Najveća „opasnost“ za to, kao navode, je u beogradskim opštinama gde su Paunović i Zelenović naišli na veliko razumevanje njihovih argumenata zato treba izaći na izbore.

Ista situacija, smatraju sagovornici Danasa sa političke scene, je i u celoj Srbiji odnosno svuda gde postoji iole ozbiljnija opoziciona organizacija.

U takvim okolnostima, predviđaju oni, otvara se ogromna mogućnost za političku trgovinu u kojoj su naprednjaci nenadmašivi.

S druge strane u Savezu za Srbiju veruju da odlika o izlasku na lokalne izbore u Paraćinu i Šapcu neće za sobom povući članstvo ostalih partija da mimo odluke centrale učestvuju u izbornoj trci, jer će svi oni za koje se to utvrdi biti sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari