Beograd se i dalje nada ustupku od Zapada 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Jučerašnja poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezoluciju 1244, što za nas znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo“ namenjena je „u podjednakoj meri“ domaćoj javnosti i Zapadu pred narednu fazu pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici ističu da Vučić učestalo u poslednje vreme priprema javnost u Srbiji da je „moguća potpuna katastrofa“ u vezi sa Kosovom i ne isključuju mogućnost da u tom slučaju „dođe do novog geostrateškog pozicioniranja Srbije, u smislu veće okrenutosti ka Rusiji“.

Kako je preneo RTS, predsednik Vučić je juče poručio da „Albanci imaju samo jedan san, a to je zauzimanje severa KiM, i u tom svetlu treba videti i svako njihovo insistiranje na pregovorima o energetici“. Prema njegovim rečima, „mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo“.

„Srpske vlasti i dalje smatraju da bi bilo najbolje da se kosovski čvor razmrsi tako što bi Beograd dobio sever Kosova i manastire, ali na Zapadu ne žele ni da čuju za takvu opciju. Ipak, Vučić se i dalje nada izvesnom ustupku od Zapada, odnosno da će Zapad, uključujući SAD i EU, proceniti da im je bolje da zarad očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu Srbija ne bude gurana u još čvršći ruski zagrljaj“, ukazuju naši izvori.

Sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova ponovo navode da je moguć susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijom, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini „u drugoj polovini ovog meseca, najverovatnije oko 20. juna“. Mediji na Kosovu u međuvremenu su objavili da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj odustao od odgovornosti vođenja dijaloga sa Srbijom i odlučio da tu ulogu prepusti Tačiju, što je u skladu sa ranijim pisanjem našeg lista da će u novoj fazi dijaloga pregovarati Vučić i Tači, kao i da Mogerini ostaje posrednica u razgovorima.

Izvori Danasa kažu da su tačne tvrdnje pojedinih medija da su države članice EU nezadovoljne „dosadašnjom netransparentnošću pregovora“, pa žele da aktivnije nadgledaju dalji proces. „Briselska administracija nije dovoljno transparentna od početka pregovora Beograda i Prištine, pa je zbog toga javnost u Beogradu i Prištini nedovoljno pripremljena kada je reč o sprovođenju dosad postignutih sporazuma, a i postoje brojni dokumenti koji nisu dostupni javnosti“, napominju naši sagovornici.

Portal Kossev podseća da je jedan sporazum o energetici postignut septembra 2013, da bi dve godine kasnije Beograd i Priština postigli dogovor o, kako Beograd navodi – „zaključcima EU posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine“.

Upozorenje NATO

Vučić je komentarišući spekulacije prištinskih medija o raspoređivanju srpskih snaga bezbednosti na administrativnoj liniji sa Kosovom rekao da je povodom ideje o povratku hiljadu srpskih vojnika „upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svetu“. „Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to to tretirati kao neprijateljski čin“, poručio je on.

Kritična faza

Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti – ovako je za Radio Slobodna Evropa jedan diplomatski neimenovani izvor komentarisao dijalog Beograda i Prištine, a nakon što je prošlog petka, kako javlja isti radio – održan sastanak predstavnika EEAS (Službe EU za spoljnu politiku) na kojem su usmeno obavestili predstavnike zemalja članica EU o procesu dijaloga. Isti izvor naglasio je i da „oni koji vode dijalog u Briselu jure za kalendarom, a ne suštinom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari