Nastavak sa 1. strane
Mirjana Marković napustila je Beograd 2003. kada je bila optužena za zloupotrebu službenog položaja, a Marko Milošević je pobegao iz zemlje posle demokratskih promena u oktobru 2000.
Treba podsetiti da su ruske vlasti poslednjih godina nekoliko puta zvanično negirale da je Mirjana Marković u Rusiji, iako je poternica za njom na snazi već gotovo pet godina.

Nastavak sa 1. strane
Mirjana Marković napustila je Beograd 2003. kada je bila optužena za zloupotrebu službenog položaja, a Marko Milošević je pobegao iz zemlje posle demokratskih promena u oktobru 2000.
Treba podsetiti da su ruske vlasti poslednjih godina nekoliko puta zvanično negirale da je Mirjana Marković u Rusiji, iako je poternica za njom na snazi već gotovo pet godina. Ruski zvaničnici ni juče nisu želeli da zvanično potvrde ili demantuju informaciju da su pružile političku zaštitu Markovićevoj i Miloševiću.
Novinska agencija Itar-tas navela je, pozivajući se na neimenovani izvor u organima bezbednosti, da su oni dobili azil još pre godinu dana. U pres službi Federalne migracione službe su rekli da ne žele da komentarišu takve informacije. „Ne komentarišemo i verovatno i nećemo. Nikada ne dajemo informacije koje se odnose na ljude koji dobijaju politički azil“, rekao je predstavnik FMS. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da oni „ne poseduju“ informaciju o tome.
Bivši jugoslovenski ambasador u Moskvi Borislav Milošević izjavio je da ne zna da li je porodica njegovog pokojnog brata dobila politički azil.
– Ništa ne znam o tome. Bolje pitajte ruske organe – rekao je on.
Mirjana Marković nedavno, u izjavi medijima, nije htela ni da potvrdi niti da demantuje nezvanične informacije da je dobila politički azil u Rusiji.
Poternica za Mirjanom Marković raspisana je u aprilu 2003, pošto joj je u policijskoj akciji sablja, posle ubistva premijera Zorana Đinđića, određen pritvor. Policija je nameravala da obavi informativni razgovor o njenoj ulozi u otmici i ubistvu Ivana Stambolića. Do toga, međutim, nije došlo jer je već pobegla, a pominjala se i u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, u kojem istraga još traje.
Protiv Markovićeve se vodi krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja, zbog nelegalnog dodeljivanja stana dadilji njenog unuka. Za novo krivično delo Mirjana Marković je osumnjičena u junu 2007, kada je Specijalno tužilaštvo pokrenulo akciju protiv švercera duvana koji su devedesetih godina oštetili državni budžet Srbije za više desetina miliona maraka. Kao jednu od otkrivenih grupa, policija je označila i onu koju je pored Markovićeve vodio njen sin Marko Milošević.
Protiv Marka Miloševića već osam godina vodi se krivični postupak zbog prebijanja trojice pripadnika Otpora u Požarevcu u maju 2000. Interpolova poternica za njim raspisana je tek 15. juna prošle godine, kada je doveden u vezu sa švercom cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari