Kako je biti "u koži" poslanika u Srbiji? 1Foto: Ekipa Danasa

Reporteri Danasa su proteklih deset meseci razgovarali različitim političkim akterima parlamentarnog života u Srbiji pokušavajući da iz prve ruke saznaju kako je to biti „u koži“ poslanika.

Kako izgleda radni dan narodnog poslanika u Skupštini Srbije? Koje su im obaveze, kako izgleda skupštinska rasprava gledano iz poslaničke klupe?

Počevši od maja 2019. godine reporteri Danasa su kroz rubriku Dan sa poslanikom svake nedelje tragali za odgovorima na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru sa poslanicima,  pokušavajući da dobijemo stranu svih političkih grupa u Skupštini Srbije.

Za nepunih godinu dana, susreli smo se sa 37 narodnih poslanika i dvojicom odbornika Skupštine grada Beograda.

Na naše pozive su se najčešće odazivali poslanici Socijalističke partije Srbije, koji su za Dan sa poslanikom govorili sedam puta.

Pored SPS, po zastupljenosti su pri vrhu liste Demkratska stranka sa čijim članovima smo imali prilike da se nađemo šest puta i  Stranka moderne Srbije sa pet objavljenih tekstova.

Poslanici Srpske napredne stranke, Dveri i grupa samostalnih poslanika beleže po tri, a Demokratska stranka Srbije dva pojavljivanja.

Na kraju, kako izgleda radni dan narodnih poslanika imali smo prilike da čujemo od po jednog predstavnika Liberalno demokratske partije, Narodne stranke, Nove stranke, Srpskog pokreta obnove, Stranke pravde i pomirenja, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Komunističke partije, Saveza vojvođanskih Mađara.

Od ukupno 39 reportaža i izveštaja, pažnju čitalaca je ubedljivo najviše privukao Dan sa poslanikom Boškom Obradovićem, koji je prvi prema čitanosti.

„Poseta Partijaršiji, ispisivanje grafita na ulazu u Ambasadu Crne Gore, konferencije za medije, koškanje sa naprednjacima u skupštinskoj sali, protest…“, reporterka Danasa je ukratko opisala dan proveden sa Obradovićem.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Intervju sa liderom @dveri.rs #BoškoObradović čitajte na portalu #listDanas #dansaposlanikom #vikend

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Drugi po broju pregleda jeste Dan sa poslanicom Aleksandrom Jerkov koja je objasnila zašto narodni poslanici nemaju posao iz snova, kako mnogi zamišljaju.

Jedna kolegenica je sa ranom od carskog reza došla u skupštinsku salu, prisetila se Jerkov, isto tako kolega je iz bolnice sa stalkom za infuziju morao da dođe na sednicu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Dan sa poslanicom Aleksandrom Jerkov (@aleksandrajerkov ) čitajte na #Danas #dansaposlanicom #dansaposlanikom

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Na trećem mestu se nalazi reportaža sa poslanikom Demokratske stranke Dragoljubom Mićunovićem. On je, između ostalog, tom prilikom izjavio da ga brinu seksističke izjave ali i performansi nekih lidera opozicije.

„Osećam dvostruku solidarnost. S jedne strane, prema građanima i prema programu, ne možemo davati antievropske izjave a biti Demokratska stranka, ne možemo biti slepi na seksističke izjave, moramo biti za dijalog ako smo Demokratska stranka, to su birači očekivali od nas“, rekao je Mićunović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Novi intervju u rubrici #dansaposlanikom sa poslanikom Demokratske stranke Dragoljubom Mićunovićem. Čitajte na portalu danas.rs. #listdanas #vikend

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Naša analitika posećenosti portala Danasa pokazuje da je četvrti po broju klikova Dan sa poslanikom Zoranom Živkovićem.

„Bio sam „napaljen“ na politiku još kao klinac. Ne znam zašto. Tad je bila spoljna politika, unutrašnja se nije dešavala. Tako da sam ja bio, u osnovnoj školi i u gimnaziji, izveštač o političkim dešavanjima iz sveta. Jednom u sedam dana sam, na časovima geografije i istorije, pričao šta se dešava da znaju i ostali đaci, prisetio se Živković i dodao da je 1994, kada je osvojio prvi poslanički mandat, otvorio kancelariju narodnog poslanika u Nišu“, prisetio se Živković svojih početaka u politici.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Dan sa poslanikom Zoranom Živkovićem @zorandirektno. Čitajte na portalu lista Danas.

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Peto mesto zauzima Dan sa poslanicom Anom Stevanović iz Kluba samostalnih poslanika.

Ona je ulazak u politiku uporedila sa ulaskom u blato, ali je dodala da „i u blatnjavoj bari nekada vidite odsjaje zvezda“, te da se nekad, da bi se nešto suštinski promenilo, i ovakav korak mora preduzeti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Dan sa poslanicom Anom Stevanović @stevanovic.ana Čitajte na sajtu #ListDanas #nedelja #vikend #dansaposlanikom

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Ako našu listu najčitanijih tekstova rubrike Dan sa poslanikom zaokružimo na prvih deset mesta, pored već navedenih treba pomenuti i Dan sa poslanicom Sandom Rašković-Ivić, Dan sa poslanicom Marijom Janjušević, Dan sa poslanikom Đorđem Vukadinovićem, Dan sa poslanikom Goranom Ješićem i Dan sa poslanicom Goricom Gajić.

Proveravali smo atmosferu i u Skupštini Beograda

O dešavanjima u Skupštini prestonice za Danas su govorili odbornik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i član Narodne stranke i odbornik Nikola Jovanović.

„Ovom sistemu treba oduzeti sav legitimitet s obzirom da je pokazao da nije za dijalog sa neistomišljenicima, nije za dijalog sa građanima, posmatraju Beograd isključivo kao svoj lični i partijski plen“, istakao je Jovanović.

„Gotovo da sam zaboravio kako izgleda skupštinska sala, jer smo već godinu i po dana, rekao bih, u bojkotu sednica. Pre toga je to bilo interesantno. Beogradska skupština se razlikuje od republičke, nije u toj meri loše stanje“, ocenio je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari