Britanska ambasada: U dokumentu potpisanom sa Srbijom ne pominje se bilo koja druga država 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Dokument potpisan prošle nedelje, prvi takve vrste od 2009. godine, je fokusiran na konsolidovanje i širenje trenutne bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Dokument se bavi temama poput zajedničkog učešća naših država u međunarodnim mirovnim misijama. U ovom dokumentu nema nikakvog pomena bilo koje druge države.

To kažu za Danas onlajn u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu, odgovarajući na pitanje, kako komentarišu tvrdnje londonskog lista Telegraf o sporazumu koji je potpisan prilikom prošlonedeljne posete ministra odbrane te države Srbiji, Bena Volasa.

Kako se dalje navodi u pisanom odgovoru Ambasade za Danas: „Naš ministar odbrane je tokom zvanične posete naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje vojnu neutralnost Srbije. Što se tiče naše politike prema Rusiji, ona je jasno predstavljena u javnom strateškom dokumentu ‘Integrisani pregled spoljne politike i odbrane'“.

Telegraf je, podsetimo, sporazum, koji su potpisali Volas i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, okarakterisao kao pomoć Velike Britanije Srbiji da se „odupre malignom uticaju Rusije“, što je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije, ističući da tokom posete Volasa „nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je Volas bilo gde to izjavio“.

Navedeno Ministarstvo istaklo je da su tokom te posete potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i Volas potpisali samo Aranžman između Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, u kojem se ne pominje Ruska Federacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari