Brnabić o svom učešću na Evro-arapskom samitu u Atini i razgovorima sa zvaničnicima Grčke 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ MO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas u Atini na Samitu Evropske unije i arapskog sveta, i sastala se s predsednikom i s premijerom Grčke, Prokopisom Pavlopulosom i Kirijakosom Micotakisom, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je rekla da je na Samitu Evropske unije i arapskog sveta predstavila „neku drugačiju perspektivu“ Srbije i ocenila da je saradnja Srbije s arapskim zemljama „izuzetno dobra“, piše u saopštenju.

Tu „drugačiju perspektivu“ je objasnila kao mogućnost Srbije da „još uvek može da sarađuje i s EU i s trećim zemljama i organizacijama“.

Dodala je da je u govoru na konferenciji „pozvala da svi zajedno u svetu malo više razmislimo o saradnji umesto o protekcionizmu. Kao predsednica Vlade Srbije još uvek verujem da su saradnja, slobodan protok roba i usluga, ljudi i kapitala mnogo bolji odgovor nego barijere i protekcionizam. To je i politika Srbije“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da su arapske zemlje važno tržište za poljoprivredne proizvode Srbije, a rekla da se nada, kako se navodi u saopštenju, da će to tržište postati važno i za „digitalne proizvode“ i izvoz IT usluga iz Srbije koji raste iz godine u godinu.

O svojim razgovorima s predsednikom i premijerom Grčke, Pavlopulosom i Micotakisom, Brnabić je rekla da su bilateralni odnosi „tradicionalno veoma dobri“, kao i politička saradnja, ali da je ekonomska saradnja „dosta skromna“, navodi se u saopštenju.

Kazala je da je važan bilateralni mehanizam Visoki savet za saradnju Grčke i Srbije, koji će se decembra u Atini sastati po treći put.

Predsednica Vlade Srbije je izjavila da se nada se da će na toj sednici na kojoj će delegaciju Srbije predvoditi predsednik Aleksandar Vučić, biti potpisana „Deklaracija o strateškom partnerstvu Grčke i Srbije“, koja će otvoriti nove mogućnosti saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari