Brnabić: Srbija da bude prva u EU zbog ljudskih prava 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Srbija treba da bude u Evropskoj uniji (EU) zbog vrednosti koje EU predstavlja, a čija je suština u ljudskim pravima, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je posetila Kuću ljudskih prava i demokratiju, zajedno sa premijerkom Norveške Ernom Solberg.

Za razliku od nekih zemalja u regionu koje još nisu uspostavile nezavisne institucije koje štite ljudska prava, mi ih imamo, izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, pored napora Vlade Srbije da uspostavi pravni okvir za poštovanje ljudskih prava, neophodno je obezbediti i njegovu punu primenu.

Brnabić je dodala da je to razlog zašto je bitno unaprediti stalni dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Norveška premijerka Erna Solberg je izjavila da je ostvarenje radnih prava osnovni cilj svake zemlje kako bi se sprečilo siromaštvo.

Ona je naglasila da u Norveškoj imaju razvijen sistem poverenja između vlasti i zaposlenih.

Vlast ima obavezu da ljudima obezbedi posao i da im omogući da platu dobiju na vreme. Na taj način im garantuje da će njihova prava biti zaštićena, a oni zauzvrat imaju obavezu da plaćaju redovno prez, objasnila je Solberg.

Ona je naglasila da je cilj saradnje Norveške i Srbije zaštita ljudskih prava i uspostavljenje stabilnog društva, čemu treba težiti.

Brnabić i Solberg su nakon posete Kući ljudskih prava krenule u kraću šetnju Knez Mihailovom ulicom i u posetu Narodnom muzeju.

Norveška premijerka je imala priliku da vidi stalnu postavku Narodnog muzeja, nakon čega je izrazila oduševljenje što je videla tako velika umetnička dela, a ujedno i upoznala istoriju Srbije.

Brnabić je iskoristila priliku da naglasi koliko je srećna što je Narodni muzej konačno otvorn i što postoji veliko interesovanje građana za njegov obilazak.

Brnabić i Solberg su potom pošle u kraću šetnju Knez Mihajlovom ulicom i posetu Narodnom muzeju.

Brnabić: Srbija da bude prva u EU zbog ljudskih prava 2
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari