Brnabićeva sa ambasadorima EU o korona virusu i situaciji u zemlji 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Semom Fabricijem (Fabrizi) i ambasadorima zemalja članica EU o epidemiji korona virusa i merama njenog sprečavanja, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je zahvalila svim ambasadorima zemalja članica EU na pomoći i podršci Srbiji, naglašavajući da je zahvaljujući sredstvima EU u vrednosti od 15 miliona evra od početka epidemije u Srbiju stigla velika pomoć.

Ta pomoć izmedju ostalog je obuhvatala 75 respiratora, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, 50 monitora, 100 opremljenih kontejnera za trijažu pacijenata, dva uređaja za testiranje i 25.000 testova, navodi se u saopštenju.

Fabrici rekao je da će komunikacija, puna transparentnost i snažna koordinacija sa EU i relevantnim medjunarodnim institucijama i ubuduće biti ključni za prevazilaženje ove teške faze. On je potvrdio spremnost EU da nastavi tesno da saraduje sa nadležnima u Srbiji i ohrabrio da se u potpunosti iskoriste novi mehanizmi u koje je sada uključena i Srbija, poput zdravstvenog odbora EU i sporazuma EU o zajedničkim nabavkama.

Brnabićeva i Fabrici su takodje razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji nakon izbora održanih 21. juna. Ambasadori EU su istakli između ostalog i potrebu da se obezbede mirni protesti i bezbednost novinara, čuvajući pritom javni red. Takodje je pomenuto pitanje zahteva za informacijama o pranju novca, koji uključuje medije i nevladine organizacije.

Predsednica Vlade Srbije naglasila je se nakon izbora, na ulicama Beograda i drugih gradova „dešavalo političko i fizičko nasilje“. Kada je reč o informacijama koje se odnose na aktivnosti Uprave za sprečavanje pranja novca, ona je istakla da su nadležnosti ove institucije definisane zakonom, ali i međunarodnim standardima koje je Srbija dužna da poštuje, navodi se u saopštenju.

Fabrici je naglasio da EU snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i izrazio očekivanje da će nova Vlada staviti proces pristupanja EU u središte svog programa, u kom će poseban prioritet imati vladavina prava.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari