Čomić povodom zahteva za ostavku: Imaju pravo da laganje smatraju slobodom govora 1Gordana Čomić Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, reagujući na zahtev koalicije NADA da bi trebalo da podnese ostavku zbog stava da se u popisu stanovništva ubaci i nacionalna pripadnost Vojvođanin, kaže za Danas da potpisnici tog zahteva imaju pravo da laganje i da neznanje smatraju slobodom govora i političkim stavom.

“Oni ili nisu pročitali Zakon o popisu (članove 6., 11. i 12.) ili ne znaju da je Srbija članica Saveta Evrope i OEBS ili razlogom za ostavku smatraju činjenicu da se ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bavi poslom iz svoje nadleznosti. Ili sve to čitaju i znaju, ali ne mare. Šta god da je, imaju pravo i da laganje i neznanje smatraju slobodom govora i političkim stavom, kao što sa druge strane vojvođanske stranke imaju pravo da traže dijalog o temama koje smatraju važnim za ostvarenje i zaštitu ljudskih prava. Zato žele primenu preporuka Saveta Evrope i način da se ljudi koji su se do sada izjašnjavali kao „ostali“ izjasne kako sami žele”, ističe za Danas ministarka Čomić.

Da podsetimo, koalicija NADA, koju čini POKS, DSS i 19 udruženja građana zatražila je juče da ministarka za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, Gordane Čomić podnese ostavku zbog stava da se u popisu stanovništva Srbije ubaci i nacionalna pripadnost Vojvođanin.

Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije, navodi da ne postoji nacija Vojvođanin, nego je to naziv za regionalnu pripadnost, kao Šumadinac, Krajišnik ili Beograđanin.

“Slično smo imali u Crnoj Gori i evo šta danas imamo, nezavisnu državu, tenzije i sukobe na ivici građanskog rata. Neko očigledno želi i u Vojvodini. Zahtevaćemo ostavku ministarke Čomić, ako istraje u ovoj svojoj nameri“ – objasnio je Jovanović, dok je Žika Gojković, lider POKS-a, ocenio da ministarka Čomić nastavlja tradiciju komunističke partije koja stvara veštačke nacije isključivo na štetu srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari