Da li će Vučić u kampanji igrati na prvu damu? 1Video-spot Tamare Vučić rađen za potrebe samita u Kijevu, izvor: Printskrin

Aktivno uključivanje Tamare Vučić u novu predsedničku kampanju Aleksandra Vučića donelo bi značajne poene njenom suprugu, naročito među mladima, iako još nije izvesno da li će se ona često pojavljivati u javnosti tokom te „trke“, budući da se uglavnom drži „podalje“ od medija.

To ocenjuju za Danas stručnjaci za politički marketing i politikolozi.

Povod za naše pitanje jeste to što je pre nekoliko dana na društvenim mrežama objavljen video-snimak Vučićeve supruge, u kojem je predstavila našu zemlju u vremenu pandemije, navodeći, između ostalog, da je Srbija jedna od najboljih zemalja u borbi sa epidemijom.

Taj spot ubrzo je postao veoma popularan na internetu, a ispostavilo se da je sniman za potrebe nedavno održanog samita „prvih dama i gospode“, održanog u Kijevu, na kojem je, prema zvaničnoj objavi Ambasade Srbije u Ukrajini Vučićeva supruga i „uživo“ učestvovala.

Da li će Vučić u kampanji igrati na prvu damu? 2
Tamara Vučić (druga zdesna) sa učesnicima skupa u Kijevu, izvor: Ambasada Srbije u Ukrajini

Kako je navela Ambasada, supruga predsednika Srbije posetila je Kijev gde je učestvovala na samitu prvih dama i gospode, održanom 23. avgusta 2021. Taj skup organizovala je „prva dama“ Ukrajine Olena Zelenska, a pored Tamare Vučić prisustvovale su prve dame Letonije.Brazila, Litvanije, Libana, kao i „brojni stručnjaci“.

„Osnovna tema samita bila je osnaženje saradnje u pronalaženju odgovora na ključne izazove današnjice, a tom prilikom prva dama Republike Srbije predstavila je rezultate svog dugotrajnog rada na uspostavljanju Centra za rani razvoj dece i inkluziju. Samit je završen usvajanjem deklaracije samita prvih dama i gospode, u cilju promovisanja saradnje između prvih dama i gospode u prevazilaženju posledica izazvanih pandemijom kovid-19 i ostvarivanja održivih ciljeva za razvoj, kao i zajedničkim saopštenjem“, saopšteno je.

Da li će Vučić u kampanji igrati na prvu damu? 3
Tamara Vučić sa ambasadorom Acom Jovanovićem, izvor: Ambasada Srbije u Ukrajini

Istaknuto je da je tokom boravka u Kijevu Vučićeva supruga posetila i Ambasadu Srbije u Ukrajini i razgovarala sa ambasadorom Acom Jovanovićem, „o temama koji se tiču rada Ambasade“.

Prema mišljenju Stevana Vlajića, stratega političkog marketinga, kampanjski gledano, iz perspektive predsednika, pravi je trenutak da Tamara Vučić aktivno uđe u ulogu “prve dame”, budući da su predsednički izbori sve bliže.

– U ovom slučaju postoje dva logična razloga – prvi je trend da se žene predsednika promovišu kao donekle krhke, ali humane i sposobne žene, koje su istovremeno i jaka podrška svojim muževima, ljudima koji određuju sudbinu jedne nacije. S druge strane, Vučić ima ogroman problem budući da ne može da se pohvali članovima svoje uže porodice, pa se mora osloniti na ženu o kojoj se malo zna u javnosti, a samim tim nema ni mogućnosti da se napadne – a ukoliko se verbalno napadne na bilo koji način, Vučić će imati zicer za još jednu patetičnu predstavu, konstatuje Vlajić.

Vlajić tvrdi da je Vučić u kampanji “prinuđen da se osloni na Tamaru, jer o pozadini drugih članova njegove porodice se previše zna – a čak ih ni većina glasača SNS-a ih ne percipira pozitivno”.

– Njegov mlađi brat je nezvanični vlasnik Republike Srbije, stariji sin je Marko Milošević sa Ali Express-a, a bivša žena marginalna režimska novinarka. Šta mu drugo preostaje i na koga da se osloni? Gledaćemo i slušaćemo Tamaru sve više, u medijima i posebno na društvenim mrežama, to je zasigurno, zaključuje Stevan Vlajić.

Govoreći na istu temu, Lazar Marićević, psiholog i politikolog iz Centra za razvoj Srbije, ukazuje:”Promotivni spot koji je objavila Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, na svom Linkdin nalogu, je služio za predstavljanje naše zemlje na samitu prvih dama i gospode u Kijevu, što je verovatno dogovoreno protokolom”.

– Spotom je Srbija predstavljena, u lepom svetlu kao zemlja prirodnih lepota, što još uvek jeste, uz naglasak na uspešnoj borbi protiv korona virusa i završnim kadrom Beograda na vodi, što već izaziva polemike. Prema tome, ovo se ne bi moglo svrstati u direktnu kampanju stranke na vlasti, mada ukoliko se na nekom merenju pokaže kao pozitivna aktivnost koja donosi izborne poene predsedniku, ne bi bilo čudno da njihov tim osmisli nešto za tu svrhu. Ipak, verovatnije je da će uloga supruge predsednika Srbije, u političkom i marketinškom smislu, biti ista kao i do sada, neprimetna, ističe sagovornik Danasa.

Kako objašnjava Marićević, “glavni razlog leži u činjenici da se kampanja vladajuće koalicije zasniva isključivo na brendu koji se zove Aleksandar Vučić, i to se koristi na svim izbornim nivoima i to, u tolikoj meri da je ime i prezime sadašnjeg predsednika Srbije postalo, maltene, slogan SNS-a”.

– Imajući to u vidu, predložio bih da se ograniči korišćenje imena jedne osobe za samo jedan nivo izbora, i to na onaj za koji se ta osoba stvarno kandiduje. Ako je neko već kandidat za predsednika Republike Srbije nije pošteno da se njegovo ime koristi u svim nazivima lista za lokalne, uključujući i dolazeće beogradske, pokrajinske i parlamentarne izbore, kao što je to sada slučaj, poručuje Marićević.

S druge strane, politikog Mladen Mrdalj konstatuje da je ovo “predizborni spot koji je naizgled namenjen stranoj publici, ali me baš zanima u kojoj razmeri će biti prikazivan u stranoj naspram domaćoj publici”.

– Očekujem da će se prevashodno “bustovati” na društvenim mrežama u pravcu mlađe populacije koja manje podržava SNS, jer Tamara Vučić nije tipično SNS muško lice koje odmah podseća na korupciju, preletanje, afere, i uopšte političko blato, niti je tipično SNS žensko lice koje je uvek spremno da se svađa sa opozicijom. Ona izgleda mlado, sveže, čisto i – uz engleski jezik i spotu – moderno! Vučić očigledno vrši artiljerijsku pripremu izbornog terena, kada je u javnost uveo suprugu koju je do sada relativno uspešno i dosledno držao daleko od medija. Pošto spotom dominira Beograd na vodi, posebno u završnim kadrovima, očekivao bih da primarno tržište za ovaj spot budu mladi u Beogradu, naglašava Mrdalj.

Inauguracija i humanitarni rad

U prethodnoj predsedničkoj kampanji Aleksandra Vučića, vođenoj u rano proleće 2017, njegova supruga nije učestvovala, za razliku od supruga njegovih tadašnjih protivkandidata Vuka Jeremića i Saše Jankovića, Nataše i Slavice, koje su se pojavljivale na skupovima širom Srbije. Tamara Vučić je tada, podsetimo, bila u poodmakloj trudnoći, i sina Vukana rodila je u junu 2017. Dve nedelje posle porođaja pojavila se na proslavi Vučićeve inauguracije u Palati Srbija, gde je, po ocenama prisutnih, elegancijom i prefinjenošću “ukrala šou” novoizabranom predsedniku sa kojim je pozdravljavala brojne zvanice. Tadašnja predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poklonila je prvoj dami Srbije privezak sa utisnutim likom Bogorodice i bebe Isusa. Kasniji javni nastupi Tamare Vučić bili su uglavnom u kontekstu njenog humanitarnog rada. Ilustracije radi, prošle jeseni, obratila se video-porukom na regionalnom skupu “Baza retkih bolesti 2020”, a krajem 2018. susrela se u Pekingu s prvom damom Kine Peng Lijuan. Takvi susreti se neformalno nazivaju „misije šarma“. U protekle tri  i po godine ona je takođe više puta posećivala Kuršumliju, gde je delila paketiće deci, dok se u proleće 2019. pojavila na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je nekada radila, na obeležavanju Dana srpske diplomatije.

Upečatljiv stajling

Dosadašnji javni nastupi aktuelne prve dame pokazuju da  ona i te kako ima smisla za modu. Tako se u najnovijem video-spotu pojavljuje u elegantnoj narandžastoj haljini (da li je to slučajno ili namerno, budući da je spot rađen za samit u Kijevu, gde se svojevremeno odigrala takozvana “narandžasta revolucija”, ne znamo), a na glavi je imala pletenicu, u stilu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. I tokom boravka u prestonici Ukrajine, sudeći po fotografijama koje je objavila Ambasada Srbije, brižljivo je vodila računa o stajlingu, birajući otmene toalete, uglavnom u “boho” stilu, koji je izuzetno popularan ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari