Dačić: Orbanovo otkrivanje spomen-ploče Srbija ne shvata kao pretnju 1Foto: FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas novinarima u Beogradu da Srbija ne shvata otkrivanje spomen-ploče sa mapom „velike Mađarske“ kao pretnju svom teritorijalnom integritetu.

Mediji su preneli da je na spomeniku kojeg je na granici Mađarske i Slovačke mađarski premijer Viktor Orban otkrio u subotu, 6. juna, povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, prikazana mapa Mađarske pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

„Mi to ne shvatamo kao pretnju teritorijalnom integritetu, naprotiv, nikada nismo imali bolje odnose sa Mađarskom nego sada“, rekao je Dačić.

On je dodao da Mađarska, Orban i njegov ministar spoljnih poslova Peter Sijarto „najviše podržavaju Srbiju u svim razgovorima koji se bilo gde odvijaju i ne verujem da bi nijedan njegov (Orbanov) korak bio neprijateljski prema Srbiji“.

Uostalom, kako je dodao, „kada mi (Srbija) pokažemo kartu iz vremena Dušana Velikog (Silnog), to verovatno nekoga pogađa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari