Dačić predložio da se Tadić uključi u dijalog bez posrednika 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Kako saznajemo, predsednik skupštine i moderator razgovora Ivica Dačić na današnjem sastanku izneo je predlog da predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić bude pozvan da se uključi u dijalog bez evroposrednika, uz obrazloženje da je on poslao svoju platformu za dijalog u Narodnu skupštinu.

Ipak, o toj ideji na sastanku nije bilo diskusije, niti se glasalo o njegovom predlogu. Na sastanku je dogovorena i posebna tematska sednica vezana za nacionalne manjine, a kada je reč o terminima izbora, predstavnici stranaka ništa nisu saznali.

Posle sastanka, lider Dveri Boško Obradović istakao je za naš list da je najvažnije da je dogovoreno da dijalog mora biti završen primenom sporazuma između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji.

– Pozitivno je i to da je Radna grupa intenzivirala rad i da se sastajemo svake nedelje. S obzirom da smo odredili četiri teme dijaloga, to znači da bismo već do kraja juna mogli imati prvi nacrt sporazuma sa kojim bismo kao Radna grupa izašli na plenumsku sednicu svih učesnika dijaloga bez stranih posrednika. To se negde poklapa sa dolaskom delegacije EP u Beograd i nastavkom drugog koloseka dijaloga između vlasti i opozicije uz pomoć evropskih posrednika, što bi onda sve moglo da se spoji u jedan dijalog i da već preko leta znamo na čemu smo za sledeće izbore – naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, ono na čemu je najviše insistirao i na šta još uvek nije dobio odgovor jesu politička pitanja, i to kada su tačno izbori, koji su izbori i u kojim terminima, koji je cenzus, kao i šta će biti garancije da će ono što se dogovori biti zaista i primenjeno.

– Takođe sam insistirao na predlogu da Radna grupa napravi zajednički sastanak sa svim glavnim urednicima informativnih programa naših televizija sa nacionalnom pokrivenošću i da se odmah dogovori predstavljanje opozicije najpre u ovom predizbornom periodu, a kada dođu izbori i posebno u izbornom periodu. Nastaviću da insistiram da ova medijska tema bude prioritet na sledećim sastancima – naglasio je Obradović.

Predsednik POKS-a Žika Gojković rekao je za Danas da mu se dopada ton i način razgovora, da je to ono za šta se pokret na čijem je čelu oduvek zalagao, te da im je cilj da se političari manu teških reči već da razgovaraju o konkretnim stvarima i rešavaju probleme.

On je dodao da su na sastanku određene teme o kojima će razgovarati i da očekuje da će u narednih mesec dana imati nešto konkretnije u vezi sa njima.

Novi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja evroparlamentaraca održan je juče (utorak) u Narodnoj skupštini i na njemu su dogovorene četiri najvažnije teme sa podtemama o kojima će se razgovarati na narednim sastancima koji će se, kako je dogovoreno, održavati svake sedmice do prvog jula.

Sastanku su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, prvi čovek Dosta je bilo Saša Radulović, lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković, predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj. Dejan Šulkić je predstavljao Demokratsku stranku Srbije a vladajuću partiju Aleksandar Martinović. Za razliku od prethodnog puta, jučerašnjem sastanku nije prisustvovala članica predsedništva Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Kako saznaje Danas, teme koje će Radna grupa u narednih mesec dana obrađivati su mediji, opšta pravila izbornog procesa, gde spada kandidatura i birački spiskovi, zatim glasanje na biračkom mestu, računajući pravila izbornog dana i funcionerska kampanja, uključujući finansiranje iste. Prema saznanjima našeg lista, planirano je da sve pomenute teme budu obrađene do 29. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari