Delegacija Prištine 8. januara u Briselu 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Delegacija Kosova boraviće 8. januara u Briselu gde će sastati sa posrednicima u briselskom dijalogu sa Srbijom, najavljeno je juče u Prištini nakon sastanka novoizabranog kosovskog tima za pregovore.

S druge strane, zvaničnici Srbije u više navrata su ovih dana ponovili da neće biti nastavka briselskih pregovora sa Prištinom ukoliko vlada Ramuša Haradinaja ne ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije.

Kako je preneo Radio KiM na svom portalu, nakon sastanka sa članovima delegacije Prištine kosovski predsednik Hašim Tači je pozvao predstavnike opozicije da se pridruže timu, radi bolje koordinacije u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom. „Iako ovaj proces vodi EU, Kosovo i region su drugačiji nakon pisma predsednika SAD Donalda Trampa. Ubeđen sam da tamo gde je savet SAD biće i odluka institucija države Kosova da se ovaj aktivni proces okonča u skladu sa kosovskim težnjama u NATO i EU“, kazao je Tači.

Predsedavajući timom Špend Ahmeti je kazao da ćemo „građane uvek na vreme informisati o čemu se razgovara i kako planiramo da postignemo sporazum“.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji kazao je da su „Preševo, Bujanovac i Medveđa albanske teritorije i nećemo odustati od naših Albanaca koji su tamo – nemamo pretenzije ni za razmene teritorije, ni za korekciju, ali imamo pretenzija za naše Albance“.

Prema saznanjima Danasa, u nacrtu zakona o „zadacima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom“, koji je usvojila kosovska vlada, i koji bi u januaru trebalo da dobije „zeleno svetlo“ kosovskog parlamenta, navodi se da „završna faza dijaloga sa Srbijom počinje davanjem mandata državnoj delegaciji u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosovo i Republike Srbije“.

„Ovaj sveobuhvatni sporazum će značiti formalno i uzajamno priznavanje između Republike Kosovo i Republike Srbije“, ističe se u dokumentu u koji je naš list imao uvid. Kako se dalje ističe, delegacija Kosova za pregovore sa Srbijom „biće jedini organ ovlašćen za upravljanje dijalogom i konsultuje se sa ustavnim institucijama Republike Kosovo“. „Državna delegacija se sastoji od 11 članova. Delegacija se sastoji od predstavnika vladajuće koalicije i opozicije, sa što približnijom srazmerom zastupljenosti. Ukupna razlika članova u odnosu Vlada – opozicija u okviru delegacije ne može biti više od dva člana Državne delegacije“, navodi se u nacrtu sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari