Diković: Treba da mi podignu spomenik, a ne optužnicu 1Foto: MOD

Koliko smo za vreme rata na Kosovu i Metohiji vodili računa o albanskim civilima, trebalo bi da mi podignu spomenik, a ne optužnicu, izjavio je za Novosti bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, penzionisani general Ljubiša Diković, povodom vesti da je kosovsko pravosuđe pripremilo protiv njega optužnicu za ratne zločine.

On je istakao da jedinice kojima je komandovao nisu počinile nikakav ratni zločin, već im je, štaviše, jedan od prioritetnih zadataka tokom ratnih dejstava bila briga o lokalnom stanovništvu i izbeglicama. Tokom bombardovanja, u Srbici je, recimo, bilo i do 15.000 Albanaca.

Sve smo ih zbrinuli, nahranili, podelili im lekove. Ništa im nije falilo, tretirali smo ih bolje nego sopstvene vojnike, rekao je Diković. Ne čudi ga da se u jeku priprema za suđenje albanskim teroristima iz OVK ponovo poteže pitanje njegove navodne odgovornosti za zločine.

Žalosti me što je ta optužnica pisana u Beogradu. Znamo dobro ko je autor, istakao je Diković. Komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, Božidar Delić, koji je u više navrata u Prištini neformalno optuživan za ratne zločine, rekao je da je „to politička kampanja iza koje stoje Nataša Kandić i njen tim“.

„Koliko znam, poslednjih desetak godina potrošili su pozamašnu svotu dobijenog novca kako bi našli bilo šta što bi mene i moju brigadu diskreditovalo i dovelo u vezu s nekakvim ratnim zločinima. Od toga, međutim, nema ništa“, rekao je Delić. Delić kaže da za njega priča o optužnicama protiv srpskih generala nije nova, kao i da je pojedine delove čak i čitao. Prema njegovim rečima, Kosovo je lažna država, s teroristima na čelu, u kojoj ni lažne optužnice ne bi bile nikakvo čudo.

Novosti podsećaju da je Diković tužio 2012. osnivača Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić zbog objavljivanja neistina o njegovoj umešanosti u ratne zločine na prostoru Kosova i Metohije. Apelacioni sud 2016. godine potvrdio je prvostepenu presudu kojom je ocenjeno da je Diković pretrpeo povredu časti i ugleda objavljivanjem neistinitih optužbi u Fondovom dosijeu „Diković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Diković: Treba da mi podignu spomenik, a ne optužnicu”

  1. „- Pre svega, u poslednjih trideset godina, upravo oni koji su izvršili ratne zločine, oni koji su se krili iza patriotizma srpstva i države kao takve, su uspeli da ubede veći broj građana da to što su oni radili, da je to patriotizam. I to je tužno za društvo u kome živimo. Dakle, ljudi koji su jasno ubijali ili su odgovorni za ubijanje naših građana, naših sugrađana, bez obzira kojoj nacionalnosti oni pripadali su nas ubedili da su to radili u ime nekih viših ciljeva i zarad države i srpstva. I sada kada ih pozovete na odgovornost, oni kažu da ste vi protiv države i protiv srpstva što je samo po sebi užasno tužno i loše“.
    Dobro si se brinuo kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije za svoje stavonike. 15000 mrtvih civila, silovanja, palenje kuca, hladnjace, masovne grobnice.

  2. „Zaštitu“ generala Dikovića ponajbolje su osetili oni koji su prevoženi hladnjačama i sahranjivani u Batajnici…

  3. Znaju mu kolege koje je izdao kakav je.
    Ko izda svoje, izdace i druge.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.