Dodik odlikovao Vučića 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden RS na ogrlici, kojim ga je odlikovao za „naročite zasluge u razvijanju saradnje i političkih odnosa Srbije i RS“.

Orden je Vučiću dodeljen i za, kako je obrazloženo u Dodikovom ukazu, nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS.

Vučić je rekao da je orden za njega veliko priznanje, koje je, iako uvek misli da ga svojim radom nije dovoljno zaslužio, prihvatio jer zna da još mnogo toga „možemo i moramo da učinimo za naš narod u RS, da im olakšamo život, da budemo još bliži jedni drugima“.

Prema njegovom mišljenju, još mnogo toga može da se napravi u saradnji u svim sferama društvenog života, od ekonomije do čvršćeg duhovnog i kulturog povezivanja.

Vučić je istakao da je Srbija doprinela razvoju RS, a nikad nije odmagala i da je zato ponosan na međusobne odnose, „koji nikog ne ugrožavaju ni na koji način, ni Bosnu i Hercegovinu ni bilo kog drugog u regionu“.

On je ukazao i da u odnosu Srbije i RS nema „nikakvih trzavica, ljubomore, zavisti, političkih svađa i sukoba, kakvih je uvek među Srbima bilo“ i to je velika stvar koju će on i Dodik ostaviti naslednicima na funkciji predsednika.

Ovo je za mene velika čast i još veća obaveza i odgovornost, konstatovao je Vučić i obećao narodu RS da će se „boriti i dati sve od sebe“ da će Srbija uvek, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da ih pomaže.

Mi živimo u različitim državama, ali mi smo Srbi, mi smo jedno, naglasio je Vučić, uz poruku da ne postoje hrvatski, bosanski, crnogorski, slovenački ili bilo koji drugi Srbi, nego samo Srbi, koji su jedno.

Vučić je poručio da je danas, na Dan državnosti Srbije, trenutak kad može da se govori o svojoj slavnoj istoriji, ali i da se iz tih primera uиi kako da se ponašamo u budućnosti.

Nikom ne pretimo, želimo da srpski narod bude slobodan i svoj na svome, rekao je on, upozoravajući da Srbija, istovremeno, nikom na svetu neće dozvoliti da „ruši prava

našeg naroda, naše jedinstvo, da ruši srpsku slobodu, jer od naše slobode nema veće svetinje“.

Dodik je istakao da u RS Dan državnosti Srbije doživljavaju kao svoj dan, a da je odlikovanje Vučiću izraz poštovanja za ono što je učinio za njih, jer RS ceni njegov doprinos da je saradnja sa Srbijom danas najbolja i najvidljivija na svim projektima koji se zajednički rade.

Uz poruku da je RS važna Vučićeva podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu, Dodik je ukazao i da je odlikovanje predsedniku Srbije dodeljeno zato što je samopregorno činio sve da se odnosi poboljšaju i reše mnoga pitanja za obične ljude iz RS.

Vučić je, posle dodele odlikovanja, održao sastanak sa Dodikom i predsednikom Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske Miloradom Pupancem, a posle će zajedno otići na centralnu svečanost obeležavanja Dana državnosti Srbije u Orašac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari