DS: Vesić danima crta metu na čelu istoričarke Dubravke Stojanović neistinama da brani Pavelića 1Foto:Beta/Emil Vas

Demokratska stranka (DS) osudila je danas „nacionalističko huškanje“ na istoričarku Dubravku Stojanović posle kritika koje je uputila gradskim vlastima Beograda u vezi sa preimenovanjem ulica koje su nosile nazive po toponimima iz vremena SFRJ.

DS je u saopštenju optužila zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da „danima crtu metu na čelu Dubravke Stojanović, iznoseći neistine da je profesorka stala u odbranu Anta Pavelića, istorijski najvećeg zločinca po srpski narod u Hrvatskoj“.

„Odluka o menjaju istorije grada Beograda i odnosa Beograđana sa svojim susedima od strane zamenika gradonačelnika nas vekovima udaljava od države kakva Srbija treba da bude. To još jednom pokazuje koliko je nasilan karakter ove vlasti i koliko za njih zakoni, pravila i kućno vaspitanje uopšte ne važe“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, istoričarka Dubravka Stojanović najavljene izmene naziva ulica doživela je kao „još jedan od mnogih napada na Beograd“, te da brisanje tih imena govori „o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo „u sopstveni pupak“, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

23 reagovanja na “DS: Vesić danima crta metu na čelu istoričarke Dubravke Stojanović neistinama da brani Pavelića”

 1. Neka neko pametan i vest, pokrene peticiju da se za sva vremena smeni ovaj iskompleksirani „covek“. Dozvoljavamo mu da nam unistava Beograd.

  • Da li ona, uopšte, ima čelo? A zbog čega joj Vi, moliću lepo, dajete podršku? Zato što ste oduševljeni njenim „naučnim“ opusom ili, samo zato što ste se našli i utopili u njenoj mržnji pa srećni plovite tom strujom?

 2. „Bravo“ za ulicu Blagoja Jovovica. Taj je bio najbolji drugar sa Ljoticem, Nedicem, Stanisicem fašistima i nacistima. Dokazan borac protiv NOP-a. Pitajte ljude u Hercegovini i CG koliko je lično ubio i zaklao nevinih ljudi. Kad je Italija kapitulirala, pobegao je sa braćom fašista u , gle čuda , jezgro svih fašista koja im je davala azil : Argentinu! Još jednom „bravo“ !

  • Jao covece ne lupetaj. Dva nerazdvojna drugara su Josip Broz i Ante Pavelic, zajednicki su radili na smanjenju broja Srba.Lepo du se slagali i tokom Drugog svetskog rata. Brozovci su mirno ziveli na teritoriji NDH celo vreme a Broz nije hteo da oslobodi Jasenovsc dok njegov drugar Pavelic ne pobije i poslednjeg logorasa. Veliko je to drugarstvo bilo tako da je neko morao da prekine to drugarstvo.

   • Katarina, greška. Moj komentar je bio upućen „Mrkom“ koji nema pojma, čita čovek samo Mirka i Slavka. Ne znam kako je ispalo da je moj komentar „Aala si ančitan“ otišao na Všu adresu.

   • Prof. Stojanović godinama sarađuje sa kolegama iz zemalja bivše SFRJ jer je menjanje istorije bilo potrebno da se opravdaju ratovi i etnička čišćenja. Vi ste na žalost samo jedna od istorijski nepismenih zaluđenih nacionalista. Žalosno je što na ovakvom mestu ništa niste naučili.

    • Uzasno je kada ljudi koji nemaju identitet pokušavaju da budu evropejci, patriote i slično. Opšte je poznato da se u zemlji srbiji izučava germanska istorija i da se preko iste negira sve srpsko. Nisam šovinista ali gospođa koja negira istoriju i prezentuje je na njoj prihvatljiv način me je razočarala. Očekuje da će ona i njoj slični početi da govore protiv Stevana Nemanje, kralja Milutina, Miloša Obilića i svih ostalih srpskih junaka. A veličati Murata, Broza, pavelića i slične likove koji su u crno zavili ovaj narod pobili sve što je valjalo i sada pokušavaju da nas nateraju da se odreknemo sebe. E neće moći gospodo. Ja nikoga ne mrzim ali nevolim laž.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.