EU: Dijalog o imovinskim pitanjima u toku, Priština u obavezi da sprovede sporazum o ZSO 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Stručni timovi Beograda i Prištine u Briselu razgovaraju o imovinskim pitanjima, a Priština ima međunarodnu obavezu da sprovede u kosovskom parlamentu ratifikovani sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), o čemu će biti reči na idućoj rundi Dijaloga.

Kako je novinarima na brifingu u Briselu izjavio portparol EU Peter Stano, delegacije Beograda i Prištine su se na prethodnom sastanku dogovorile da se o ovim složenim pitanjima razgovara na posebnim rundama Dijaloga.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je naglasio da je 2013. godine „od svih strana potpisani sporazum o ZSO u dobroj veri i ratifikovan dvotrećinskom većim u kosovskom parlamentu“.

Taj, uz podršku EU potpisani Sporazum je važeći, stavio je do znanja Stano i dodao da je „Kosovo time preuzelo medjunarodnu obavezu da ga primeni“, a „prištinska strana je ta koja mora reći kako će ga sprovesti“.

Današnji sastanak delegacija Beograda i Prištine trebalo bi da bude završen kasnije popodne.

Delegacija Beograda koju predvodi direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić sastala se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari