EU uklonila reč "republika" iz tvita o sastanku kosovske predsednice sa Varheljijem 1Vjosa Osmani i Oliver Verhelji Foto: Twitter/ @OliverVarhelyi

Evropska unija uklonila je večeras sporni tvit u kojem je v.d predsednicu Kosova Vjosu Osmani označila kao „predsednicu Republike Kosovo“ te je u novoj objavi izostala je reč „Republika“, a ostalo je samo Kosovo, piše Kossev.

Evropska unija saopštila je večeras da su se u Briselu sastali komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i Vjosa Osmani, a ispred reči Kosovo, u originalnoj objavi stajalo je „Republika“.

Taj detalj primetili su prvo pojedini kosovski mediji navodeći da je Brisel „uklonio fusnotu Kosovu“ na sastanku predstavnika EU i Vjose Osmani, piše Kossev.

Ubrzo zatim na Tviteru je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković nazvavši tu objavu Evropske unije nedopustivom.

„Po kom sporazumu i kada je tačno EU priznala takozvano Kosovo? Da li to znači da je dijalog suvišan? Nikada u EU zakon sile ne sme biti jači od zakona prava. Srbija nije naivna, posvećeni smo dijalogu, ali poštujemo sebe i sve potpisane sporazume. Zato očekujemo odgovor Evropske komisije“, napisao je Petković.

Nakon toga, na tviter nalogu Evropske unije osvanula je nova objava, ali bez reči „Republika“.

EU uklonila reč "republika" iz tvita o sastanku kosovske predsednice sa Varheljijem 2

Kossev je podsetio da je dogovorom o regionalnom predstavljanju Kosova, koji je postignut je 24. februara 2012. u Briselu, predvidjeno da se uz „Kosovo“ piše i asterisk, odnosno „zvezdica“ i da je to jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

On podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano Kosovo sa asteriskom, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Kosovo sa asteriskom koristi i EU u svojim zvaničnim dokumentima, piše Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari