Forin polisi: Zapadne sile podeljene oko načina za priznanje nezavisnosti Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VASSIL DONEV POOL

Glavni geostrateški cilj na Balkanu američke vlade i Evropske unije je da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali su zapadne sile duboko podeljene oko načina na koji do toga treba doći, piše „Forin polisi“.

„Preovlađujući stav u Briselu je da to treba učiniti podsticanjem Srbije da prihvati status kvo i dobrovoljno se odrekne svojih zahteva po pitanju Kosova – pristupa koji je vlada u Beogradu uporno odbijala“, navodi se u tekstu, prenosi Koha.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, s druge strane, mnogo je fleksibilnija, jer je u prošlosti govorila da će prihvatiti „svako uzajamno prihvatljivo rešenje“, za koje se smatrala i korekcija granica.

U analizi američkog časopisa navodi se da bi takav sporazum bio u suprotnosti sa interesima Brisela, pa trenutak objavljivanja optužnice protiv Tačija za neke nije slučajan.

EU je više puta odbijala razmenu teritorija, a njen specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak je naglasio da ta ideja „nije na dnevnom redu i ne bi trebalo da bude na dnevnom redu“.

S druge strane, Trampova administracija, čini se, spremna je da podstakne svako rešenje koje bi mogla proglasiti spoljnopolitičkom pobedom uoči predsedničkih izbora u novembru.

Sastanak specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je možda za sada otkazan, ali činjenica da je bio zakazan trebalo bi da posluži za buđenje Brisela, navodi se u tekstu.

U protekloj deceniji, dodaje se, EU je bila toliko zaokupljena svojim brojnim krizama da nije bilo puno prostora da se pozabavi Balkanom. To povlačenje oslabio je uticaj Evrope u regionu, piše „Forin polisi“, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari