Gojković: Uzdržimo se od komentara dok ne stigne zvanični izveštaj 1Maja Gojković Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Već nekoliko godina najveća korupcija i najozbiljnija povreda dostojanstva Narodne skupštine Srbije ticala se krađe poslaničkih mandata, ali ovih dana Meho Merović je to bacio u senku krađom kozmetike, nekih parfema, karmina i to na aerodromu u Frankfurtu“ istakla je poslanica SRS Vjerica Radeta na skupštinskoj raspravi o amandmanima na finansijski zakon.

 – Ono što je najgore je što se Omerović pozvao na diplomatski pasoš, što je dodatno nanelo štete parlamentu, ali i Republici Srbiji. Zato očekujemo da se vladajuća većina pozabavi tim problemom, a najkorektniji potez Meha Omerovića bio bi da podnese ostavku na poslaničku funkciju i da se bar skloni sa očiju javnosti, poručila je u srpskom parlamentu poslanica Srpske radikalne stranke, Vjerica Radeta tokom rasprave o amandmanima na finansijske zakon.

Glasni u kritikama Omerovića bili su i drugi radikali. Tako je radikalka Nataša Jovanović zatražila je od predsednice parlamenta Maje Gojković, kao dela vladajuće većine, da reši slučaj privođenja poslanika na frankfurtskom aerodromu i krađu kozmetike, jer Omerovićeva priča o stomačnim tegobama, fri šopu, udaljenom toaletu zapravo ne pije vodu i deluje krajnje smešno.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je poslanike da se uzdrže od komentarišanja da je reč o krivičnom delu krađa dok se ne dobije izveštaj nadležnih organa, ali je potvrdila da se Meho Omerović u Frankfurtu pozvao na diplomatski imunitet.

– Svesna sam da je tema vrlo delikatna i da moramo da insistiramo kod nadležnih organa koji mogu da nam pomognu, da nam daju nekakvo razjašnjenje i izveštaj šta se desilo. Jedino sa čime sam upoznata je da se poslanik pozvao na diplomatski imunitet, rekla je Gojkovićeva i dodala da ne zna da li je to „kočnica“ da se dobije detaljniji izveštaj.

– Trudićemo se da preko naših konzulata dobijemo nekakve detaljnije podatke šta se zaista desilo, čisto da ne bi pala ružna slika na rad naših parlamentaraca koji često putuju u inostranstvo, te vas molim da se uzdržimo od komenatara da li je u pitanju krivično delo krađa ili nešto drugo dok ne dobijemo izveštaj, rekla je predsednica parlamenta.

Radoslav Milojičić, poslanik Demokratske stranke primetio je da je jako neozbiljno da se pričom o jednom poslaniku skreće pažnja sa novih zaduživanja države u iznosu od 225 miliona evra i da to čine stranke koje su produžena ruka Aleksandra Vučića. Naveo je da nema razloga da brani bilo kog poslanika, pogotovo za tako nešto, ali da je krađa u fri šopovima manje važna od toga da je SNS za šest godina zadužio državu za 10 milijardi evra.

“Treba da se osudi i žigoše ovaj visoko nemoralan čin” rekao je poslanik SRS Dubravko Bojić, a Radeta je precizirala da svaka poslanička grupa ima pravo da utvrđuje prioritete i istakla da radikali ne govore samo o Omeroviću, već takođe govore i o zakonima. Ona je podsetila poslanika DS, kada se govori o šteti koja se nanosi parlamentu, da je u njihovo vreme parlament imao 308 poslanika i da je to nešto što će da se pamti.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović, stranke kojoj pripada i Meho Omerović kaže da SDPS ne osporava taj događaj u Frankfurtu, ali da niko ne može biti kriv dok se to ne dokaže.

– Dozvolite da nadležni organi Nemačke podnesu svoje izvestaje istrage i tek onda da govorimo o činu koji se desio. Mi svi verujemo nemačkoj državi i ako je tako kako ga u našoj zemlji predstavljaju, Nemačka će dati pravi odgovor. SDPS će takođe dati svoj odgovor, rekao je Mijatović.

On je dodao da ne želi da utiče na ono što će da govore poslanici SRS, ali da narod zna kakve su politike SRS i SDPS, a to su dva suprotna politička pola, sa nepremostivim razlikama i pozvao poslanike da govore o politici, a da ličnosti ostave po strani dok ne bude pravosnažne presude.

Raspravi u skupštinskoj sali o krađi u Frankfurtu i privođenju, akter događaja Meho Omerović nije prisustvovao. Poslanici su rekli Danasu da od ponedeljka nije ulazio u skupštinsku salu, ali da su ga videli ispred parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari