Foto:online@danas.rs

Prema odluci granične policije, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obaveštavanja javnosti, navodi RTS.

Mera granične policije, koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a od dokumenata poseduju samo pasoš.

U kosovskoj policiji objašnjavaju da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji – kako navodi RTS – ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije, javio je reporter RTS.

Odluku Direkcije granične jedinice kosovske policije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prokomentariosao je ocenom da „Priština samo traži način kako da maltretira građane bez razloga“, prenosi RTS.

Povezani tekstovi