Grenel poručio građanima Srbije: "Držite nas za reč" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne razgovore Srbije i Kosova Ričard Grenel poručio je da se u sporazumima o kojima se govori ne radi samo o rečima na papiru, već o radnim mestima za ljude, aludirajući na današnji novi dogovor privrednih komora Srbije i Kosova o radnoj grupi za primenu sporazuma iz Vašingtona.

Ne bismo ovde bili da nije predsednika Donalda Trampa koji je verovao da nešto drugačije može biti urađeno i koji veruje da ekonomija mora biti na ovom mestu, rekao je Grenel i naglasio da država ne stvara radna mesta, već privatni sektor.

Ono što smo uradili u Vašingtonu je veliko, ali nije sve, želimo da nas držite za reč i da ono što je na papiru, treba da se pretvori u masovna radna mesta, naglasio je Grenel i ponovo poručio građanima Srbije: „Držite nas za reč“.

Ovo je najveća delegacija iz SAD, od vremena Džimija Kartera, a ovde smo dve nedelje posle sporazuma iz Vašingtona, predočio je Grenel podsećajući na sporazum o ekonomskoj normalizaciji od 4. septembra potpisan u beloj kući.

Imate svu pažnju vlade SAD i Donald Tramp je taj koji je rekao: Hajde da se okrenemo ekonomskoj normalizaciji. Ono što vidite je stvarna predanost američke administracije, rekao je Grenel.

Moramo odati priznanje predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, jer zaista čine sve na strani Srbije da se ovo pokrene, istakao je Grenel.

Grenel je rekao da bi politički novinari voleli da vide radna mesta odmah sutra, ali za ovo će biti potrebno vreme.

Ovo je dugotrajni izazovi i biće veoma teško proces vratiti u bocu, istakao je on.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je susret predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova u Beogradu i predstavnika američke administracije znak snage vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan u Beloj kući.

Godfri je istakao da su predstavnici komora došli do novog sporazuma o formiranju zajedničke radne grupe kako bi primenili delove sporazuma, unapredili komunikaciju, trgovinu i kako bi unapredili životni standard ljudi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zahvalio je za promenu u pristupu rešavanju veoma teških problema i to uspešno.

Ono što ste uneli u proces, rekao je Čadež, obraćajući se Ričardu Grenelu, koji je bio zaglavljen godinu dana je da razgovaramo o poslu, da vidimo šta je zajednički interes, a ne šta nas deli.

Istorija će ovo pamtiti kao ugaoni kamen stabilnosti u regionu, rekao je Čadež.

Naš sporazum je iz 2013. podrazumevao dogovor dve komore o uklanjanju problema u svakodnevnom psolovanju, a sada smo dogovorili formiranje radne jedinice, tima, koji će pratiti ispunjavanje sporazuma iz Vašingtona.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ocenio je da je danas važno biti u Beogradu, jer se posle dugo vremena može razgovarati o poslu i ovde i u Prištini, a ne više o politici.

Ovde smo da podržimo vašingtonski sporazum i za ekonomiju obe zemlje, rekao je Rukići i predočio da će zajednički tim pratiti ispunjavanje projekata iz oblasti infrastrukture, digitalizacije, turizma, saobraćaja.

Sastanku u rezidenciji američkog ambasadora prisustvovali su i Grenel i direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler.

Boler je predstavio rad svoje organizacije, navodeći da je došao u Beograd sa grupom od pet agencija, sa punom ekonomskom snagom američke vlade.

Ovo je prva zajednička izjava Srbije i Kosova i želim da pohvalim hrabrost obe zemlje, Srbije i Kosova, što su izabrali narod umesto politke. Ekonomska normalizacija znači investicije i posao, a to je najvažnije, dodao je Boler.

Ovo nije gubitak jedne zemlje, a pobeda druge. Ovde region pobeđuje i ovde je novac u džepovima građana, rekao je Boler.

Na pitanje o američkim predsedničkim izborima i da li će se njihova politika prema ovom sporazumu promeniti u slučaju promene na čelu SAD, Boler je istakao da su investicije američka ideja, a ne republikanska ili demokratska, pa veruje da će se svi planovi nastaviti uobičajeno.

Uzbuđeni smo zbog otvaranje kancelarije u Beogradu i ne bismo to učinili da to nije održiv proces, dodao je Boler.

Kako je ranije predviđeno, Grenel i Boler će se u 14 sati u Palati Srbija sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kada se očekuje i konferencija za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari