Hasani: Grupa prijateljstva sa Albanijom poboljšaće razumevanje dve zemlje 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmir Hasani, koji je i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, izjavio je danas da je zadovoljan interesovanjem poslanika za formiranje parlamentarne grupe prijateljstva sa Albanijom čije je osnivanje inicirao.

Hasani je za agenciju Beta izjavio da je parlamentarna grupa u Skupštini Srbije prijateljstva sa Albanijom formirana iz drugog pokušaja, budući da u prvom pokušaju pre godinu i po dana nije uspeo da sakupi dovoljan broj potpisa, a da sada ima više zainteresovanih nego što zakon predviđa za osnivanje.

„Ne znam da li je u Skupštini Srbije postojala parlamentarna grupa prijateljstva sa Albanijom, ali u nekoj bližoj prošlosti sigurno nije. Prvi pokušaj formiranja jedne takve parlamentarne grupe nije uspeo a onda sam pre dva meseca ponovo započeo proceduru i uz odobrenje predsednice parlamenta Maje Gojković ponovo sam počeo prikupljanje potpisa“, kazao je Hasani.

On je naveo da je uspeo da sakupi 11 potrebnih potpisa poslanika koji su podržali osnivanje te parlamentarne grupe, nakon čega je dobio odobrenje i od predsednice Skupštine Srbije i od Ministarstva spoljnih poslova.

„Zahvalan sam svim poslanicima koji su podržali formiranje ove parlamentarne grupe koja trenutno ima 13 članova, a još dve poslanice su pokazale interesovanje za učlanjenje. Zadovoljan sam što su svi prilikom osnivanja grupe govorili kako je to u zajedničkom interesu“, rekao je Hasani.

Hasani je rekao da je osnivanje parlamentarnih grupa prijateljstva sa zemljama iz kojih potiču manjine koje žive u toj zemlji praksa u mnogim državama, kao i da je to način da se dva naroda i dva parlamenta bolje upoznaju.

Prema njegovim rečima, na idući sastanak parlamentarne grupe prijateljstva sa Albanijom planira da pozove i ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočka, a na jesen je planirana i poseta parlamentu Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari