Izostalo najavljeno okupljanje demonstranata u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Wikipedia/ Jovanvb

Centar grada, na početku pešačke zone, i minule subote, u Novom Pazaru ponovo je ostao prazan.

Novi pokušaj organizovanja građanskih protesta ponovo je propao. Nastavljena je „praksa“ zakazivanja i otkazivanja preko Fejsbuk stranica. Ovog puta od organizovanja protestne šetnje „u ime svih Srba i Bošnjaka“ i „za naše dobro, jer smo dotakli dno“ odustao je „Stari Dedo“.

U otkaznom „pismu“ se navodi da je dvadesetak mladih i obrazovanih ljudi bilo spremno da učestvuje u organizovanju protesta. Od organizacije protesta su odustali, jer nisu dobili podršku od političkih partija u Sandžaku, „a neke su se i ogradile od protesta“. Izostala je i podrška Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), skoro svih nevladinih organizacija, intelektualaca i studenata.

„Izgleda, da je ljudima suviše dobro ovde, te da nemaju razloga za ove proteste, a koji su bili zamišljeni na malo drugačiji način, od onih koji se održavaju širom Srbije. Hteli smo da ukažemo na sve ono što nam se konstantno obećava a ne ispunjava, na sve probleme sa kojima se susreću i Bošnjaci i Srbi na ovim prostorima, a o kojima se ćuti. Dakle za proteste u Novom Pazaru ne postoji ni volja ni želja“ – piše u obrazloženju novog otkazivanja protesta.

Građanski protesti su, u ovom gradu, dva puta najavljivani i otkazivani. Oba puta bilo je preko Fejsbuk stranica. Prvo je zakazala Levica Srbije Novi Pazar, ali je ta stranica odmah ugašena, a onda se oglasio „Stari Dedo“, zakazao pa otkazao. Sumnju da će, u ovom gradu, biti građanskih protesta prvi je izrazio predsednik nevladine organizacije Akademska inicijativa „Forum 10“ Fahrudin Kladničanin, jer su „sve tri političke opcije, na različitim nivoima, etablirane i dobro sarađuju sa vlastima na centralnim nivoima

– Mi jedino možemo da mislimo na, eventualne, proteste protiv lokalne vlasti, ali to zahteva novu političku organizaciju i ljude koji mogu da artikulišu potencijalno političko nezadovoljstvo građana – obrazložio je Kladničanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari