Jeremić: Nakon pobede Bajdena „neće ostati mnogo“ od vašingtonskog sporazuma 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Ambasada Srbije u Izraelu verovatno neće uskoro biti premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim ako bude potvrđena pobeda Doža Bajdena na izborima za predsednika SAD, i da „neće ostati mnogo“ od takozvanog vašingtonskog sporazuma.

„Sasvim je moguće da će ta epizoda vremenom jednostavno biti zaboravljena“, rekao je Jeremić za portal „Inside Arabia“, koji objavljuje analize o Bliskom istoku i severnoj Africi.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je obavezivanje Srbije da premesti ambasadu u Jerusalim „jasno kršenje“ Rezolucije 478 Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija, koja, kako piše „Inside Arabia“, defakto poništava izraelsku aneksiju Jerusalima.

„Ovo je prvi put u istoriji jugoslovenske i srpske diplomatije od 1945. godine da je Beograd odlučio da flagrantno prekrši rezoluciju UN koja je obavezujući dokumet za sve države članice Svetske organizacije“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da to Srbiju dovodi u veoma neugodnu poziciju, pogotovo ako se ima u vidu nacionalni interes u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

„Stav Srbije po tom pitanju zasnovan je na insistiranju da čitava međunarodna zajednica mora da poštuje i da se pridržava Rezolucije 1244 SB UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašington, gde je „potpisao neku vrstu dogovora vezanog za Kosovo, za koji se ispostavilo da nema mnogo veze sa Kosovom, i da je mnogo više povezan sa političkim prioritetima predsednika SAD Donalda Trampa“, drastičan korak koji će se pokazati izuzetno kontroverznim ako dođe do promene u Beloj kući.

“Vučić se kockao, jer je stavljanje na jednu stranu u američkom izborima za male zemlje krajnje riskantno”, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari