Joksimović: Spremno pet poglavlja 1Foto: Miroslav Dragojević

Ministarska za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović najavila je danas da je Srbija pripremila pet pregovaračkih poglavlja za otvaranje koje je poslala Evropskoj komisiji.

Joksimović je za TV Pink rekla da se radi o poglavlju 17, koje se tiče ekonomske i monetarne politike, poglavlju 33 – budžetske i finansijske odredbe, poglavlju 18 – Statistika, poglavlju 9 – Finansijske usluge i poglavlju 13 – Ribarstvo.

Kada zatvorimo poglavlja to znači da smo sproveli sve reforme iz određene oblast ii mislim da je to važan signal da zemlja napreduje, i to je signal za investitore, rekla je Joksimović.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o Srbiji, Joksimović je ocenila da je važno da Srbija kao zemlja kandidat drži trend stabilne pozicije i progresa, „negde većeg, negde manjeg, ali sa trendom da napreduje u svakoj oblasti“.

Mi ćemo biti zadovoljni tek kada građani počnu još više da osećaju domete tih reformi, ali je zaista važno, i konstatovano je, makroekonomska stabilnost, javni dug koji pada. Videli smo i da su predsednik i premijerka najavili do kraja godine i povećanje plata, rekla je Joksimović.

Ono što je vrlo važno, i što će biti predstavljeno državama članicama, a što nije ušlo u Izveštaj, podsetila je Joksimović, je da su ustavni amandmani poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji, što j ključna stvar vezana za reformu pravosuđa.

Joksimović je rekla da će do kraja juna Srbija dobiti mišljenje Venecijanske komisije, a onda amandmani opet idu na debatu.

Izveštaj nije samo presek stanja, već na osnovu preseka stanja donosi se odluka kako idemo dalje i u proces otvaranja novih poglavlja i reformi, objasnila je Joksimović.

Mi smo jedna ozbiljna demokratska zemlja, spremna na reforme. Naša zemlja, sa punim kredibilitetom mogu to da kažem, nema čega da se stidi. Mi smo jedna ozbiljna zemlja koja sada ide stalno napred, poštovani smo u Evropi, kao odgovorna zemlja i odgovorna vlada, rekla je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari