Jutarnji list: Zahlađenja odnosa sa Srbijom na neodređeno 1Foto: Fonet Vlada Srbije ( Arhiva)

Zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „Hitler hteo svet bez Jevreja, a da je Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba“, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović neće doći u posetu Srbiji kako je to ranije najavljeno, saznaje hrvatski Jutarnji list prenosi N1.

„Nakon poslednjeg istupa Vučića nemoguće je čak i razmišljati o poboljšanju odnosa između naših država. Sledi duboko zahlađenja odnosa sa Srbijom na neodređeno vreme, a to recimo znači da nema govora o poseti hrvatske predsednice Srbiji“, izjavio je za Jutarnji list visoki državni zvaničnik, prenosi N1.

Kako navodi sagovornik Jutarnjeg lista, a prenosi N1, neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije.

Jutarnji list ocenjuje kako su u političkim krugovima u Zagrebu „ljuti zbog poređenja sa nacističkim režimom“, a „smatra se da je predsednik Srbije postigao autogol tako radikalnim nastupom“.

„Jer, uporediti članicu EU s Trećim Rajhom je izjava koju ne može podržati niti jedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava pokazati kako je Srbija faktor stabilnosti u regiji. Umesto toga, sada je ispao populista, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umesto da pridonose poboljšanju odnosa“, ocenjuje Jutarnji list.

Neimenovani sagovorni zagrebačkog dnevnika ukazuje na tvrdnje Srbije kako, navodno, ima sve više saveznika, uz opasku kako je Beograd „strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD na obeležavanju Oluje“.

„Svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji“. Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova, pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima“, ocenjuje neimenovani sagovornik Jutarnjeg lista iz vrha hrvatske vlasti.

Ukazujući na takvu Vučićevu retoriku, neimenovani zvaničnik ocenjuje da „sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim nivoima“.

Lista dalje podseća na nedavne blateralne susrete i Vučićev poziv hrvatskoj koleginici da poseti Srbiju, uz napomenu kako „sada to, očito, ne dolazi u obzir“.

Naglašava se i da „problemi postoje i između dve vlade jer je u aprilu Vlada Srbije proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u državu ministru obrane Aleksandru Vulinu“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari