Kabinet Mogerini za Danas: Kosovske vlasti da poštuju vladavinu prava 1Foto: EPA-EFE

Upitana da li će EU preduzimati bilo kakve korake u vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu, Evropska služba za spoljne poslove, koju predvodi Federika Mogerini, navela je za naš list da „veoma pažljivo prati situaciju na severu Kosova i da je u kontaktu na svim nivoima sa različitim sagovornicima“, te da „sve nadležne institucije na Kosovu moraju da u potpunosti poštuju vladavinu prava“.

„Što se tiče ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, koje smo mi snažno osudili, kao što je već rečeno, očekujemo da relevantne vlasti Kosova koje se bave vladavinom prava ne štede truda da pronađu odgovorne i bez odlaganja ih privedu pravdi. Kada je reč o zloupotrebama CEFTA sporazuma, CEFTA ne dozvoljava blanko i proizvoljno nametanje tarifa na proizvode iz jedne ili više država. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, Kosovo se obavezalo da će nastaviti da ispunjava CEFTA sporazum“, naveli su za Danas u kabinetu Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednice u dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić sastali su se juče sa ambasadorima Rusije i Kine, ali u vreme zaključenja ovog izdanja Danasa nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi se mogli sresti i sa ambasadorima „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, već je samo saopšteno da je Vučić imao telefonski razgovor sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Vučićevo ignorisanje diplomatskih predstavnika zapadnih država u Beogradu pojedine diplomate za naš list nezvanično komentarišu kao izraz „rastućeg nezadovoljstva“ zvaničnog Beograda u „kvintu“.

„Srpske vlasti su se nadale da će zapadne države čvršće pritisnuti Prištinu da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije, ali budući da se to još nije desilo, kao i da je Kosovska policija u međuvremenu započela akciju hapšenja na severu Kosova, Vučić je, očigledno smatrao da ne treba da se ponovo sastaje sa ambasadorima kvinte“, ističu diplomate. Predsednik Srbije se, podsetimo, u sredu sastao sa ambasadorima „kvinte“, a prema nezvaničnim saznanjima Danasa tom prilikom su „ambasadori uglavnom ćutali i slušali Vučićevo izlaganje“.

Što se tiče telefonskog razgovora Vučića i Hana, sa Andrićevog venca je saopšteno da su se oni saglasili da je potrebno sačuvati mir i stabilnost na Kosovu i da je „predsednik Vučić rekao da se Srbija uvek ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i ukazao na to da je izložena snažnim provokacijama Prištine, koje ugrožavaju bezbednost Srba na KiM, kao i mir i stabilnost u celom regionu“.

Pres služba predsednika saopštila je da je prilikom sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom Vučić naglasio da je reč o „do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na KiM“ i da će „Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima poverenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na KiM , jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina“. Ambasador Čepurin je istakao da „rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja MSP Ruske Federacije, i da veruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i pretnjom konfrontacijama“.

Sa Andrićevog venca saopšteno je i da su Brnabić i Vučić obavestili kineskog ambasadora Lija Mančganga o najnovijem razvoju situacije posle upada jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu. „Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rešavanju svih problema“, navodi se u saopštenju.

Do zaključenja ovog izdanja naš list nije dobio odgovor da li će Srbija tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Sastanak državnog vrha u Beogradu

U Beogradu je u petak ujutru u zgradi Predsedništva održan sastanak najvišeg državnog vrha. Prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić. Za petak uveče bio je najavljen sastanak Vučića sa ministrima Vlade Srbije.

KFOR: Policijska, a ne vojna operacija

Upitani kako ocenjuju aktuelnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, predstavnici KFOR-a za naš list juče su potvrdili da je Kosovska policija rano ujutro izvela policijsku operaciju, nakon što je sud u Prištini izdao nalog za hapšenje u vezi sa istragom Olivera Ivanovića. „Kosovska policija uhapsila je četiri osobe u Severnoj Mitrovici i zatim se povukla u svoje baze. Nije bilo nikakve protivzakonite operacije ili vojne akcije i nije bilo nikakve pretnje po bezbednost i sigurnost građana. KFOR potvrđuje da je ono što se desilo bila samo policijska operacija i da nijedna jedinica Kosovskih bezbednosnih snaga ili bilo koja druga vojna sila nije raspoređena na severu Kosova. Situacija na terenu ostaje stabilna i pod kontrolom, iako je KFOR svestan da postoje rastuće tenzije na političkom nivou, zbog nekih međunarodnih i ekonomskih razvoja. Imajući u vidu političku osetljivost u ovom trenutku, komandant KFOR-a poziva sve strane da se ophode prema razmiricama na miran i odgovoran način, bez upotrebe sile ili nasilja. Ipak, KFOR će nastaviti da motri na situaciju i održaće svoje prisustvo na terenu, u nadi da neće biti potrebe da interveniše“, naveo je KFOR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari