Kamberi Vučiću: Srbija mora da kaže istinu o zločinima nad Albancima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića otkrivanje počinilaca zločina u pečkom kafiću „Panda“, kao i da Srbija „razgovara sa ljudima kojima je ubijala decu“, tokom današnje rasprave o dijalogu sa Kosovom u Narodnoj skupštini Srbije.

Predsednik Srbije danas podnosi izveštaj narodnim poslanicima o napretku dijaloga Beograda i Prištine, a posle njegovog obraćanja za reč se, između ostalih javio predstavnik stranke albanske nacionalne manjine Šaip Kamberi koji je istakao da se zalaže za evropsku perspektivu albanskog naroda sa Kosova, kao i za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe i naglasio da bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne može biti te evropske perspektive ni za Srbiju ni za Kosovo.

„Deseta godišnjica od početka dijaloga dočekuje se bez suštinskog uspeha. I pored toga smatram da briselski dijalog i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije. Integracija u EU ostaje i dalje zajednički cilj Srbije i Kosova“, rekao je Kamberi.

On je istakao da za jezik mržnje i recikliranje termina osamdesetih i devedesetih godina nema mesta u dijalogu o pomirenju koji bi istovremeno trebao biti proces suočavanja sa prošlošću.

„Mislim da je ovo trenutak da javnost u Srbiji bude upoznata da danas Srbija na Kosovu i o Kosovu mora da razgovara sa ljudima kojima je ubijala decu. Vi ćete gospodine predsedničke možda u nekoj od narednih rundi dijaloga imati Sarandu Bogujevci, čiju porodicu su ubijali srpski „škorpioni“. Ljudskost u vama neće dozvoliti da je mirno gledate u oči. Verujem da danas srpski narod mora „tuđim očima pogledati sebe“, naveo je on.

On je istakao da je „nezavisnost Kosova logična posledica raspada bivše SFRJ“ i podsetio na ratne zločine pričinjene u tom procesu sa kojima Srbija mora da se suoči.

Kamberi Vučiću: Srbija mora da kaže istinu o zločinima nad Albancima 2
Foto: Medija centar

„Bili ste dobro krenuli kada ste najavili da ćete obavestiti javnost o detaljima slučaja „Panda“  ali ste onda zastali, ne znam zašto. Da ste išli do kraja, danas bi vam lakše bilo. Srpska javnost mora znati da kosovski masakri označavaju seriju pokolja koji su počinile policijske, vojne i paravojne snage nad alabnskim stanovnitvom“, podsetio je Kamberi.

Poslanik je naveo koji su svi političari i vojne starešine osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i pozvao Vučića da se ogradi od politike Slobodana Miloševića.

Na kraju govora Kamberi je rekao da je „Srbija umorna od pogrešne politike“ i da je „umorna i od Kosova“.

Vučić je na kraju ocenio da Srbija nije umorna od Kosova i „nikad neće biti“, za šta je nagrađen gromoglasnim aplauzom poslanika vladajuće većine.

„Na sve ste odgovorili, osim o kafiću Panda“, replicirao je Kamberi.

„Sloboda je pravo da se drugima kaže ono što ne žele da čuju“, rekao je Kamberi i dodao da je najveća razlika ta što je Vučić u vreme zločina na Kosovu bio ministar, a on, Kamberi, nije.

Kasnije se na Kamberijevo obraćanje osvrnuo i Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije, predlažući predsedniku Vučiću da „date Kamberiju jednu funkciju koja se zove ministar – crtica direktor magacinskog prostora u Velikom  Trnovcu“, rekao je Marković prelazeći i na iznošenje uvreda na račun predstavnika opozicionih stranaka koje nisu deo Parlamenta, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

U nastavku sednice za reč se javio i Ivica Dačić, ispred poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, takođe iznoseći optužbe na račun Kamberija – da želi da „baci ljagu na Srbiju“.

„Ako je genocid nad Albancima kako je sad njih više nego što ih je bilo, a Srba ima manje nego što ih je bilo? Da niste vi tu nešto pogrešili“, naveo je Dačić ističući da su Albanci pogrešili u računici o tome nad kime je počinjen genocid.

„Zašto Marinika, Kamberi, Ugljanin ne predlože rezoluciju o genocidu nad Srbima“, upitao je Dačić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Kamberi Vučiću: Srbija mora da kaže istinu o zločinima nad Albancima”

  1. Kamberi bi zaista trebao da se suoci sa pravim licem Albanaca, taj narcis-nacionalziam koji rasipa postaje smesan. Sa kim to Srbija treba da pregovara? Sa onima koji su na Kosovu ubijali i proterivali Srbe, kidnapovali ih i prebacivali u logore u Albaniji gde su nekima vadili organe i prodavali ih. To za Kamberija nije problem? Hasim Taci, doskorasnji pregovarac je danas u Hagu, da li Kamberi zna zbog cega? Nije zbog pogresnog parkiranja ni zbog kradje cokoladice u prodavnici. Jako ne stoji albanskim nacosima izigravanje moralnih gromada, ali jako. Kosovo je otcepljeno od Srbije zato sto je to interes Nemacke, SAD i V. Britanije a ne zbog nekih moralnih i „prirodnih’ razloga kako to Kamberi pokusava da proturi. Bas kao sto je i Hitler otcepio Kosovo zbog interesa, da nece Kamberi da kaze da je i Hitler bio moralna gromada te je zato podrzao tadasnju albanizaciju Kosova? Da je kojim slucajem moral osnova otcepljenja Kosova, onda bi Kosovo vec bilo i vraceno pod kontrolu Srbije zbog svih zlocina, proterivanja, pljackanja, unistavanja kulturne bastine i diskriminacije koje su Albanci pocinili u zadnjih 20 godina. Da se ne spominje sta su Albanci radili tokom II svetskog rata, kada su imali zastitu Tita ili Turaka.

  2. Bitno da Kamberi i ostali Albanci ne moraju da se suocavaju sa zlocinima koje su pocinili, da mogu da ih guraju pod tepih i da se prave blesavi. Srbi na Kosovu su se valjda samobijali, sami su palili svoje kuce bas kao i svoje crkve i manastire i sami su sebe proterali. Da Kamberi i Albanci i njihovi sponzori zaista imaju dokaze da su Srbi odgovorni za ubistva u ‘Pandi“ zar ih ne bi vec davno izneli na videlo? Zar ne bi Amerikanci platili milione za dokaze i kakva bi to bila pobeda za Albance i one koji ih podrzavaju? Zasto za sve ove godine osim jeftinog spinovanja nisu izneti ti dokazi?

  3. A kad cete vi reci gde su nestali srbi,ko je ubijao srpski narod na KIM,koliko je zrtava u zutoj kuci?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.