Kancelarija o slučaju Dečani: Reakcija Prištine potvrda ugroženosti srpske baštine na Kosovu 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je reakcija prištinskih zvaničnika na odluku organizacije Evropa nostra da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu najugroženijih kulturnih spomenika Evrope, „još jedna potvrda ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji“.

Iz kancelarije su naveli da su Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na Kosovu i ocenili da je „antisrpski i antihrišćanski ekstremizam veoma živ među Albancima u južnoj pokrajini“.

„Manastir je oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da su 2014. na zidovima manastira ispisani grafiti „UČK ISIS“, a da su u januaru 2016. godine ispred manastira uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca od kojih su dvojica bili „na crnoj listi simpatizera Islamske države“.

„Manastiru je odlukom ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine priznato vlasništvo nad 24 hektara zemlje, a odluka koja je pravosnažna i obavezujuća ne izvršava se već petu godinu, bez ikakvih pravnih posledica, i pored kritika Evropske unije, Stejt departmenta, ambasada Kvinte, OEBS-a, UNMIK-a i drugih organizacija“, naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su ranije danas da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program „Sedam najugroženijih spomenika“ Evrope.

Oni su tu ocenu poslali organizaciji Evropa nostra, koja deluje u oblasti kulturnog nasledja i koja je uvrstila manastir na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope za 2021. godinu.

Osmani i Kurti su ocenili i da manastir Dečani „nema, niti treba da ima bilo kakvu vezu“ sa dijalogom Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari