Koha: Autonomija ZSO odnosi se na Trepču i Gazivode 1Foto: Upravljački tim

Teme o dva najveća kosovska resursa uključena su u diskusiju Upravnog tima u okviru izrade nacrta Statuta Udruženja opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Deo Trepče i Gazivoda, koje Kosovo smatra strateškim resursima, geografski se nalaze na severu zemlje, koji je naseljen srpskom većinom. Kako izveštavaju mediji na severu, na sastanku je zatraženo da se ne postavljaju prepreke u funkcionisanju ekonomskog razvoja“, a kao važan preduslov za opstanak srpskog naroda na Kosovu“.

Koha je danas pitala Haradinajev kabinet da li znaju o čemu je razgovarano na sastanku u ponedeljak, ali nije dobila odgovor. Pojašnjenja nisu stigla ni od Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu, koje nadgleda proces izrade statuta. Ali šef odeljenja, Ivan Todosijević, koji dolazi iz redova Srpske liste, ima drugačiji stav od premijera Haradinaja kada je u pitanju Asocijacija.

U izjavi koju je dao srpskim medijima, on je zatražio adaptacija Udruženja kosovskih zakona prema Asocijaciji, uz upozorenje da su vodiči za izradu statuta sporazumi u Briselu, ali ne i presuda Ustavnog suda, koji je utvrdio kršenje u sedam poglavlja od sporazuma postignutog avgusta 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari