Kurti preuzeo premijersku dužnost i održao prvu sednicu 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas posle preuzimanja dužnosti održao prvu sednicu Vlade na kojoj je rekao da Vlada koju on predvodi, treba da bude „ogledalo u kojem će građani uvek želeti da vide sebe“.

Najavio je česte i mnogobrojne sastanke Vlade na „kojima će njeni članovi usklađivati rad“.

Kurti je najavio i da će u prvih 100 dana rada Vlada biti „maksimalno angažovana“.

„Imamo stolice, ali ćemo više stojati, naš program je ambiciozan i oči celog naroda su okrenute ovom kabinetu Vlade. Mandat treba da bude više da bi smo služili, a ne da naređujemo. Imamo velike šanse za uspeh“, kazao je Kurti.

Podvlačeći da je formirana „Vlada građana“ i da će raditi za njih i u ime njih, Kurti je rekao da su zato dužni da ostvare prioritete i zadatke.

„Energija i entuzijazam građana treba da budu motor našeg rada i zato ne treba da prestanemo s radom dok ne budemo nagradili njihovo poverenje. Ja ne sumnjam da imamo sposobnosti i smelosti da damo rezultate koji se od nas traže“, kazao je Kurti.

Posle sastanka Vlade Kurti je sa svojim saradnicima u selu Prekaze položio cveće na grob prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Adema Jašarija.Ceremonija primopredaje dužnosti počela je intoniranjem himne Kosova i dočekom novog premijera uz državne počasti i svečanu gardu Bezbednosnih snaga Kosova ispred zgrade vlade, prenosi RSE.

Ranije u toku dana, primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Bedžet Pacoli, s obzirom da se bivši premijer, Ramuš Haradinaj nalazi van Kosova.

Kurti je rekao da je obavio telefonski razgovor sa Haradinajem i da ga je on obavestio da se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nova vlada Kosova formirana je na osnovu sporazuma o zajedničkoj koaliciji između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova i ima 15 ministarstva.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova vode po šest ministarstva, dva su pripala Srpskoj listi, a jedno bošnjačkoj zajednici.

Žene su na čelu pet ministarstava. Za Vladu Kurtija glasalo je 66 poslanika, a deset je bilo uzdržano. Poslanici opozicije napustili su salu uoči glasanja.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel izrazio je danas očekivanje da će nova Vlada Kosova ukinuti kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Glavni i odgovorni urednik lista Koha Ditore Agron Bajrami, rekao je za KoSSev da smatra da sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto.

Američki analitičar Danijel Server čestitao je danas Albinu Kurtiju na izboru za premijera Kosova i pozvao ga da ukine takse i otvori put ukidanju viza za građane Kosova. Server je novom premijeru Kosova poručio i da Evropljani i Amerikanci mogu da izvrše pritisak da se što pre nastavi dijalog sa Beogradom.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj pozdravio je formiranje vlade Kosova,istakavši da je status quo neodrživ kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

Najava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uvođenju opšte vojne obaveze i stvaranja masovne rezerve predstavlja direktan izazov Srbiji i regionu, jer se radi o jasnoj poruci da Albanci smatraju da su okruženi neprijateljima, ocenio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Podsećamo, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je danas da Srpska lista nije u vladinoj koaliciji, ali da po zakonu ima zagarantovana mesta u vladi i da će da radi u interesu onih građana koji su za njih glasali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari